Hiše na drevesu

Nemško podjetje Baumraum iz Bremna načrtuje in izdeluje imenitne hiše na drevesu.

Hišica na drevesu je na nekaterih območjih po svetu rešitev za preživetje v divjini, pri nas pa najprej pomislimo na otroško zatočišče. Naši očetje sicer nimajo ravno v genih imperativa, da je treba deci zgraditi bivališče na drevesu, toda ker marsikateri hollywoodski film ne more brez nje, postajajo pogostejše tudi pri nas – ali pa vsaj njihovi približki, hišice na stojalih, ki sestavljajo celoto skupaj z igrali, kot je tobogan. Sploh pa je pri nas le malo primernih mestnih in primestnih vrtov z dovolj velikimi drevesi za tak podvig. Ker se tudi odrasli radi igrajo, lahko med tovrstne gradnje uvrstimo kako lovsko opazovalnico.

 

Predstavljajte si hišo na drevesu, ki stoji na lepem razglednem mestu, od koder lahko opazujete gozd ali ptice. Predstavljajte si, da je hiša tako velika, da v njej več ljudi udobno poseda ali celo prenoči. Ali ste kdaj sedeli med vejami in opazovali sončne lise, ki tipajo med zelenjem? Ali veste, kako se gozd oglaša ponoči? Ste kdaj od blizu opazovali junijski dež skozi lipovo listje?

Vse to je lepše početi na trdnih tleh, na suhem in varnem. Predstavljajte, si, da vaše zatočišče ni za silo zbita barakca iz desk, ki so ostale po gradnji vaše hiše. Da je tako rekoč mali arhitekturni podvig, ki pa je obziren z drevesi in naravo okrog sebe.

 

 

 

Nemško podjetje Baumraum iz Bremna načrtuje in izdeluje hiše na drevesu. Postavlja jih ne samo v Nemčiji, ampak stojijo tudi v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Češkem, v Švici ter v ZDA in Braziliji. Svoje delovanje je utemeljilo na varstvu narave in trajnostnem razvoju. Njihove hiše so različno velike in so namenjene tako za družinsko uporabo kot za turizem in javne površine. Na voljo so tudi tako rekoč futuristične oblike, nekatere so za zdaj še na papirju. Cene takih stavb se začnejo pri skoraj dvajsetih evrskih tisočakih – meje pa jim postavlja nebo.

 

Zaobljena zunanjščina narekuje tudi interier.

 

Vabljive stopnice in lestve za vzpenjanje ter terase za posedanje

 

Iz hiše v hruškovem drevesu v nemškem Heilbronnu se odpira razgled po vinogradih – in v nebo.

Hiša stoji na zasebnem vrtu blizu Münchna in je namenjena tako otroški igri kot bivanju gostov.

 

Dovolj udobja za otroke in odrasle, tudi za prenočitev

 

Sredi drevesne krošnje je svet drugačen.

 

Dva  futuristična projekta hiše na drevesu, ki sta za tdaj še neudejanjena.

 

Stavba je zasnovana kot razgledni stolp nad Miljskim jezerom na avstrijskem Koroškem.

 

Take hiše na drevesu bi lahko soustvarjale tudi naše bivalno okolje.

Foto: http://www.baumraum.de/