Londonske tržnice

Potepanje po londonskih tržnicah.

Kljub obilici znamenitosti, po katerih slovi britanska prestolnica, so nedvomno ena glavnih mestnih zanimivosti tudi londonske tržnice. Če vas pot kdaj zanese tja, je skoraj greh, če se ne odpravite v vsaj eno od živahnih četrti, kjer kar mrgoli pouličnih prodajalcev. Najslavnejši tržnici sta gotovo Covent Garden v samem središču mesta in Camden v severnem delu Londona, znane pa so tudi ulica Portobello na Notting Hillu, pokrita tržnica Spitalfields ter tržnica na Greenwichu.
Najprej smo se odpravili v Covent Garden na tržnico Jubilee Market. Tukaj najdemo stojnice s starinami in umetniškimi izdelki, danes pa tam žal prevladujejo predvsem kičasti turistični spominki.

 

Naslednji dan smo se odpravili na Borough Market na privlačni lokaciji v središču mesta, kjer najdemo bogato ponudbo domačih pridelkov in zdrave hrane.

Že takoj na začetku nas je s svojimi vonjavami privabila stojnica s pečenim sirom. Sir grejejo toliko časa, dokler zgornja plast ne porjavi, nato jo odrežejo in z njim napolnijo toplo žemljo. Podobno kot pri kebabu, le da je tale v vegetarijanski obliki.

Naše oko se je ustavilo tudi na pisani paleti barv raznovrstnega sadja in zelenjave.

Sledila sta ‘mesni’ in ‘ribji’ oddelek; pri slednjem se je gnetlo precej več turistov, ki so občudovali pestro ponudbo morske hrane, dekorirano na zanimiv način. Na razdelku s sveže pripravljeno hrano lahko izbiramo med različnimi jedmi svetovnih kuhinj.

Sline so se nam cedile tudi med mlečnimi izdelki, v pekarskem predelu pa je omamno dišalo po svežem kruhu, žemljicah, rogljičkih in drugih dobrotah.
Na eni od tamkajšnjih stojnic je mlada gospodična ponujala kruh, pečen v cvetličnem lončku, kar je lahko odlična zamisel tudi za domačo rabo, če želimo komu podariti preprosto, a izvirno sveže domače pekovsko darilo.

 

Ko smo se popoldne odpravili v slavno četrt Notting Hill, ki gosti zmamenit bolšji sejem na ulici Portobello, smo bili že malce prepozni, saj so trgovci že pospravljali svoje stojnice – v tem delu prevladuje predvsem ponudba starin.

 

Nismo pa mogli mimo trgovine z oblačili blagovne znamke Allsaints Spitalfields, kjer so celotno izložbo pa tudi stene v notranjosti prekrivali starinski šivalni stroji – ti so privabili še več pogledov kot oblačila.

 

 

 

Nedeljsko popoldne smo izkoristili za obisk še ene od slavnih mestnih četrti, Brick Lane, ki kar prekipeva od boemskega duha. Tu najdemo največjo ponudbo vintage oblačil, rabljenih predmetov, alternativne mode in grafitne umetnosti, ne velja pa spregledati niti stare stavbe s stojnicami z najrazličnejšo eksotično hrano, kjer smo si privoščili kosilo.

 

Zatem smo se odpravili še na Columbia Road v upanju, da bomo tam še našli kakšno cvetlično stojnico, po katerih ulica slovi, vendar tržnico, ki je odprta le ob nedeljah, pospravijo že takoj po 13. uri. Smo si pa zato noge odpočili v bližnji kavarni in občudovali zanimivo arhitekturo z dodatkom mozaične ulične umetnosti.

Tržnic je v Londonu še veliko, vendar nam en teden bivanja žal ni dopuščal, da bi raziskali še kakšno. Izbor videnega pa je na nas pustil močan vtis in gotovo bomo ob naslednjem obisku zavili še na kakšno od njih.

Foto in besedilo: Tjaša S.