Londonski utrip in izložbe

Živahni London je prava zakladnica idej.

O londonskih tržnicah smo se že razpisali, sprehodimo se še malo po mestu in izložbah.

Škatlasti londonski taksiji že davno niso več samo črni, ampak v mestu naletimo na taksije najrazličnejših barv in poslikav, seveda pa jih radi izkoristijo tudi v reklamne namene.

 

Londonska znamenitost: menjava straže pred Buckinghamsko palačo vsak drugi dan privablja množice turistov – tudi nas.

Še nekaj, kar ne sme manjkati na slikah, ki jih bomo prinesli domov iz britanske prestolnice: dvonadstropni avtobus in starinske telefonske govorilnice – kako prikladno, oboje je v rdeči barvi!

V najstarejšem od kraljevih parkov v Londonu, St. James parku, se lahko sprehodite med čudovito naravo in zraven nahranite race, gosi in veverice, ki so do obiskovalcev zelo domače.

 

Pred Narodno galerijo v Londonu je bila v septembru (zdaj žal ne več, podrli so jo namreč konec oktobra) še postavljena Živeča stena, replika Van Goghove umetnine Pšenično polje s cipresami iz leta 1889: original si lahko ogledate v notranjosti galerije. Zgrajena je bila iz 640 korit, v katerih je bilo skupaj več kot 8000 sadik več kot 25 različnih vrst rastlin. Zasaditev vertikalnega vrta je zahtevala tri dni dela, zelena stena pa je s cvetenjem rastlinja z letnimi časi spreminjala barve. To je bila prva zasaditev na svetu, ki je posnemala kakšno sliko.

 

 

Takšen je pogled na pročelje Narodne galerije na Trafalgarskem trgu v samem središču mesta sicer (levo). Na desni je pogled na katedralo sv. Pavla v londonskem Cityju: tudi zato je pred njo toliko moških v oblekah. Najbrž se mladi poslovneži odpravljajo na pivo po službi …

Kamorkoli se obrnemo, za našo pozornost tekmujeta zgodovina in moderna arhitektura.

V večmilijonskem mestu kar mrgoli lokalov, zato je treba znati stranke pritegniti tudi na tako domiselne načine, kakršen je star fičko v izložbi te picerije, ali pa samo z vabilom v toplo trgovino.

 

Kraljičin rojstni dan, poroka ali pa konjske dirke – priložnosti za nošnjo takihle klobučkov ali fascinatorjev, kot jim rečejo Angleži, v visoki družbi ne manjka. Se še spomnite umetnine “norega klobučarja” Philipa Treacyja na glavi princese Beatrice s poroke princa Williama in Kate Middleton?

Na stojnicah zlahka naletimo na domiselne doma narejene izdelke – podobne nahrbtnike so pred leti prodajali v ljubljanski Želvi.

 

London je seveda tudi svetovna prestolnica oblikovanja: tele lesene živalce so hkrati simpatične in prijetne na pogled.

Londonski biciklji: Londončani so jih po tamkajšnjem županu poimenovali kar Boris bike. Če že ne dežuje, so odličen in hkrati poceni način za premik na drug konec velemesta. Ne pozabimo le, da Angleži vozijo po levi – mogoče bo najbolje, da zavijemo kar v enega od številnih parkov.

 

 

Tudi ob večerih je na londonskih ulicah, tudi na nakupovalnem Regent Streetu, še zmeraj živahno. Mogoče bomo zavili v katero od bližnjih gledališč? Potrebujemo novo cunjico za večerno zabavo? Še sreča: trgovine na obeh straneh ulice so odprte pozno v noč, naravnost pred nami pa se razteza nakupovalna meka Oxford Street. Ali koga že bolijo noge? V ulički, ki vodi tamle proti desni, je odličen tradicionalen pub, malo naprej pa žurerski Soho.

Že komaj čakamo na nore londonske razprodaje, kaj pa vi?