Potonike z razgledom na morje

Obisk na vrtu nad Koprom, ki premore ogromno zbirko potonik (Paeonia), maslenic in bradatih perunik.

Obisk na vrtu gospoda Petra Mejaka je vedno posebno doživetje tako za laike  kot za  vrtnarske navdušence, gotovo  tudi za botanične izvedence. 

Če iščete potonike, bradate perunike, maslenice ali morda posebne hibridne vrtnice, potem je gospod Mejak s svojim vrtom pravi naslov za ogled in nabavo novih rastlin. Konec aprila 2010 so na njegovem vrtu potonike zvezde vrta. Nekatere so skorajda odcvetele, druge  s težkimi popki vzbujajo pričakovanje in tretje cvetijo v vsej svoji lepoti.  Družbo  jim delajo netreski, po vrtu so prikupno posajeni  med kamni in v deblih, ter telohi in cvetoče glinicije. 
 
Telohi kraljujejo v senci.
  
Vrt smo obiskali kot laični navdušenci nad potonikami, za cvetoče perunike in maslenice se bomo morali še enkrat odpraviti, ko bodo cvetele. Verjemite, ne bom nam težko! Večina  rastlin v vrtu ima sanjski razgled na naše morje.
 
 Sanjski razgled
 
Potonik je  več vrst:  od kitajskih  do japonskih hibridov, intersekcijskih. Za lesnate potonike velja, da so poleg slivovega cveta narodna roža Kitajcev,  z obliko in  barvo cveta so  simbol bogastva in časti. Vzgajali so jih z neverjetno pozornostjo in tekmovali, komu bo prva vzcvetela. Najdemo jih na mnogih upodobitvah klasične kitajske slikarske umetnosti – najstarejše ohranjene so stare čez tisoč let.
 
Razcvetele lepotice 
 
Del vrta je namenjen obiskovalcem, da si izberejo svoje nove ljubljenke.
 
Vse rastline so lično označene z imeni, obsežna zbirka je prava paša za oči.
 
 
Z užitkom smo se sprehodili po urejenih potkah mimo ribnika in se navduševali nad vsem: nad razgledom, cvetočim užitkom in nad prijetnim kramljanjem z gospodom Petrom. Rad deli z nami svoje strokovno  znanje, rad pa pove tudi  pravljice, kot jim sam pravi. Te so za laike prav tako zanimive.  Vse njegove zgodbe o rastlinah,  kako se obnašajo vsako leto posebej, pa zgodbe o poklicu in življenju njihovih žlahniteljev so neizmeren vir novega znanja in zabave za vse obiskovalce.
 

Mimogrede je moški del odprave opazil, da gospod Peter za podporo grmom in začito pred srnicami (ja, tudi te pridejo na njegov vrt) uporablja akacijev les, sledil je posvet o njegovi pravilni izbiri. Ženski del pa se je navduševal nad ograjo, ki jo je objela glinicija.  

Ni nam ušla množica netreskov, raznoliko so posajeni  in  razvrščeni po vrtu. Sploh smo občudovalili lične okraske vrta –  tako so nam bili všeč, da si po našem skromnem mnenju zaslužijo lastno predstavitev!

Tiho sožitje: potonike, deblo in netresk.

 
Potonika – paeonia rockii
Drobnocvetne vrtnice –  ko se pošalim, da jo sicer z veseljem odnesemo in jo potem sami razmnožimo, da nam ne bo treba odnesti treh, me gospod Peter hitro postavi na realna tla:  “Tole hibridno vrtnico razmnožujem v laboratoriju!”
 
 
Vrtnica s posebno drobnimi cvetovi v polnem razcvetu.
 
Ob našem obisku maslenice še niso cvetele. Vendar smo našli eno, ki je že nastavila popke.
 
Maslenica

V naslednjem prispevku pa podrobno o potonikah!

Vrt Petra Mejaka je na ogled vsako soboto in nedeljo do konca maja, od 9. do 18. ure. Naslov je: Semedela 12, Koper, m tel: 031 673 649 –  tik pred novogradnjo blokov zavijete desno navzdol in tik pred koncem ceste sledite tabli z napisom Vrt trajnic.