Rumena polja oljne ogrščice

Rumena polja oljne ogrščice so v majskih dneh zažarela.

 

Slovenski kmetje so v zadnjih letih povečali proizvodnjo oljne ogrščice (Brassica napus L. var. napus). Zanjo se uporablja tudi izraz oljna repica – ta je zelo podobna oljni ogrščici, vendar v Sloveniji kmetje sejejo bolj ali manj slednjo. Naši sosedje Hrvati in Avstrijci ji namreč rečejo repica oziroma Raps, kar je razlog, da tudi pri nas ljudje govorijo o repici.  

 

 

 

Rastlina sodi v družino križnic. Uvrščamo jo med najpomembnejše oljnate poljščine, v svetu jo pridelujejo na 26 milijonih hektarjev in njeno seme predelujejo v jedilno olje in v ogrščični metilester (RME), tako imenovano biogorivo. Sekundarni pridelek je lahko odličen dodatek k prehrani domačih živali.

 

 

Pogled na rumena polja v človeku vzbuja optimizem. Rumena je namreč barva sonca in svetlobe, ohranja budnost in spodbuja koncentracijo, simbolizira pa tudi ustvarjalnost in modrost. Njena pomembna lastnost pa je tudi opaznost (razlog, zakaj so poštni nabiralniki rumene barve).

 

 

Rumena barva na bi najbolj vplivala na dihala, pomaga pri zdravljenju psihonevroz, zvišuje krvni pritisk, pospešuje utrip in hitrost dihanja. Ugodno vpliva tudi na živčevje.

 

 

 

Za preganjanje dolgočasnih dni, polnih pesimizna, vam torej poklanjamo zgornje fotografije oljne ogrščice. Uživajte.

 

Foto: Klemen B