Sivkini izdelki iz Slovenije

Sivkini izdelki so zdravilni, dišeči in lepi na pogled.

Ob prireditvi Žetev sivke, so v vasi Ivanji Grad na kmetiji Ekotere razstavljali tudi svoje izdelke. Sivkini izdelki so dišeči, lepi na pogled in zdravilni.

 

 

Sivka je zelo stara rastlina, ki so jo uporabljali kot dezinfekcijsko, antiseptično in pomirjevalno sredstvo, tako v kulinariki kot za medicinske in terapevtske namene že v rimskih časih.  Ta dišavnica je najpogosteje zasajena na sončnih poljih zahodnega Sredozemlja. Poznamo jo pod različnimi ljudskimi imeni: kofendl, lafendl, lavendel, sivač, špiknada, lavanda, njeno latinsko ime pa je Lavandula Officinalis Chaix. Prvi znani zapisi o gojenju sivke z imenom Lavandula Angustifolia Mill segajo v 13.stoletje, vzgoja hibrida Lavandula Intermedia pa se je začela nekaj stoletij pozneje.

 

 

V zadnjem času postaja sivka na svetovnem tržišču zelo zaželena dišavnica. Najdemo jo v industriji svežega cvetja, posušenega cvetja in etereičnega olja ter v proizvodih z dodano vrednostjo, ki se uporabljajo v kulinariki, kozmetiki in izdelkih domače obrti. Nepogrešljiva je v aromaterapiji. Njena glavna sestavina je eterično olje, ki je naravni antiseptik, baktericid in antialergik, čeprav obstajajo tudi ljudje, ki so nanjo alergični.

 

 

 

Eterično olje prave sivke je eno redkih, ki ga lahko nanašamo direktno na kožo. Rane in brazgotine se nam bodo lepše zacelile, akne pozdravile, piki pa hitreje pomirili. Nekaj kapljic ga bomo dodali v toplo kopel in s tem ublažili revmatične tegobe, išias, bolečine v kosteh in mišicah. Pomagala nam bo tudi pri nadlogah, kot so lišaji, ekcemi in glivice na koži. Sivkina kopel nas bo prijetno pomirila pred spanjem. Sivkin čaj je dobrodošel pri vnetih dlesnih, fistulah in aftah. Odličen je tudi pri prebavnih težavah, saj pospešuje izločanje žolča, je spazmolitik, pomaga pri nervoznem želodcu in pomirja srce.

 

 

 

Sivko smo radi enačili z južno Francijo, Provanso, danes večino izdelkov najdete na Krasu. Ne manjka tudi okrasnih idzelkov v barvah sivke, ki jih ljubitelji sivke lahko uporabite kot darila za svoje bližnje ali zase.

 

 

 

 

Sivkini šopki dišijo več kot leto dni. Dišavo lahko obudite, tako, da jih postaivte na sonce ali le malo zmečkate cvet in liste med rokami.