Nove zgodbe za rabljene predmete

Kaj vse je mogoče najti v naših domovih, na podstrehah, v garažah in shrambah – pohištvo, igrače, predmete, ki so bili nekoč del našega življenja, potem pa smo jih zamenjali z novimi in jih potisnili v pozabo.

Pa veste, kako pravijo – kar je za nekoga šara in odpadek, je lahko za drugega zaklad. Predmeti, ki še imajo uporabno vrednost, drobni predmeti, ki potrebujejo le nekaj čiščenja in že dobijo nov sijaj, kosi pohištva, ki jih je treba očistiti in renovirati, aparati, ki jih je treba le malce popraviti, priložnost za novo življenje dobivajo v Centrih za ponovno uporabo (CPU).

Obiskovalci se v CPU velikokrat znajdejo iz radovednosti, malce pokukajo, kaj vse se skriva v njem, nemalokrat se ob sprehajanju med natrpanimi poličkami nostalgično spominjajo nekih minulih časov … Morda pomislijo, da je lonček z modro črto natanko tak kot tisti, iz katerega so pili belo kavo pri babici, ali kako ljubek je tisti čajnik z drobnimi rožicami, morda, da bi jim tista bela zavesa z obrobo prišla prav v spalnici. Tako mimogrede kaj kupijo ali celo izbrskajo kakšno prav simpatično darilo, denimo petdeset let staro knjigo za prijateljevega abrahama.
Vse več pa je obiskovalcev, ki natančno vedo, kaj iščejo.

Med navidez odpadnimi predmeti strokovno podkovane oči tako kdaj najdejo starinske kose večje vrednosti ali celo zbirateljske primerke, nemalokateri obiskovalec pa tja pride zato, ker bi rad našel kose, s katerimi bi poceni (a še vedno funkcionalno) opremil svoj dom. V centrih je namreč mogoče najti pohištvo, popravljeno in obnovljeno za denarnici simpatično ceno, otroško opremo, vozičke, posteljice, stajice za nekaj deset evrov, aparate, kot so opekači ali mikrovalovne pečice, ki popravljeni čakajo na novega lastnika, knjige, posode, in še in še …
Center ponovne uporabe ni le novo življenje za predmete, ponuja tudi novo priložnost za ljudi. Tudi v tujini se je vzpostavilo načelo delovanja centrov kot dejavnosti socialnega podjetništva, kar pomeni, da ponujajo zaposlitev in usposabljanje za ljudi iz ranljivih skupin prebivalstva (težje zaposljivi ljudje, invalidi …).

Pravijo, da se moramo tudi od predmetov kdaj posloviti in jih zamenjati z drugimi, že zato, da v svoje življenje spustimo novo energijo. A preden gremo kupit nekaj novega, pomislimo, ali bi morda novo zgodbo pisali z rabljenim predmetom.
P.S.: Z menoj sta iz Centra za ponovno uporabo Rogaška Slatina šli dve kristalni skledici. Ena bo za bonbone, druga za prstane. Cena: 0,50 EUR za kos.

 

Projekt Use Reuse
V Sloveniji so trenutno štirje CPU – v Rogaški Slatini, Vojniku, Velenju in Tepanjah – ki delujejo pod okriljem socialnega podjetja EKO TCE. Marca naj bi svoja vrata v okviru podjetja Snaga odprl podoben center v Ljubljani, kotiček ponovne uporabe pa deluje tudi v Trebnjem. Vsi centri so združeni v projektu Use Reuse, ki ga financirata ESS in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, v njih pa potekajo tudi ustvarjalne delavnice, srečanja ustvarjalcev, predstavitve obrtniških spretnosti, predvsem pa imajo močan poudarek na ozaveščanju skupnosti o pomenu ponovne rabe predmetov za boljši jutri.

Piše: Tina Cipot

Fotografira: Klemen Brumec