Poroka, ustvarjalnost in odpadni materiali

Ustvarjalna ročna dela in trajnostna naravnanost so in tudi pri porokah.

Porok je vse manj in pogosto slišimo, da so dolgočasne in predrage. Recesija pa naj ne bo izgovor, ampak izziv za ustvarjalnost in recikliranje, tako da bomo zmanjšali stroške in popestrili dogajanje. Nekaj zamisli smo pobrali tudi na marčevskem sejmu Abilmente v Vicenzi, kjer so pripravili delavnico za ustvarjalne neveste.

Začnimo pri enem najbolj značilnih elementov poroke, ki mu ponavadi namenjamo zelo veliko pozornost – nevestini obleki. Videli smo veliko ustvarjalnih idej, na primer nežno trendovsko pleteno poročno obleko, ki jo je razstavil proizvajalec prej.

 

 

Luisa De Santi ali Crochetdoll je pripravila tako nekaj retro kvačkanih poročnih oblek, ki so popolnoma odštekane interpretacije renesančnih pokrival.

 

 

Ali ste ob zadnji osvežitvi stanovanja stare zavese proti vsem priporočilom iz feng šuja pospravili v plastično vrečo in jih odnesli na podstrešje? Čeprav ste takrat pomislili, kako nesmiselno je tako početje, saj se z malo večjim časovnim zamikom potem taka šara pogosto vseeno znajde v smeteh, je tudi odpadno blago mogoče znova domiselno uporabiti. Cristina Sperotto iz ateljeja Ork’Idea je predstavila kolekcijo poročnih dodatkov in poročne obleke iz samih recikliranih materialov. Obleko je izdelala iz starih zaves, vlečka je iz papirja, okraski pa so iz odrezanih plastenk, papirnatega cvetja in mrežastih zaves.

 

 

Očarljivo.

 

 

Cristina je iz istih odpadnih materialov izdelala tudi poročne dodatke za nevesto in svate. Poročni šopek je iz blaga, ki ga je pridobila iz starih zaves, in odrezanih plastenk.

 

 

Drugi poročni šopek je iz samih vrtnic iz istega blaga, tokrat mu delajo družbo še preostali dodatki – naprsni šopki za svate in blazinica za prstane v ozadju.

 

 

Verjetno bo pogled na to vrtnico iz blaga marsikoga spodbudil, da bo na podstrešju poiskal tiste stare zavese. Smo jih menjali pred fengšujevsko revolucijo ali potem?

 

 

Poročni dodatki iz recikliranega aluminija. Cvetje, ki nas spominja na ranunkule, je izdelano iz odsluženih čajnih svečk.

 

 

Alessandra Fabre Repetto izdeluje prekrasne šopke iz papirnate kaše. Sprehodite se po njenem blogu, kjer boste lahko ugotovili, kako nežen je lahko recikliran papir.

 

 

In nazadnje še torta, pri kateri je malo težje posegati po recikliranih materialih 😉 Sladke mojstrovine upodabljajo golobčka, ki se pripravljata na beg iz kletke, kužke …

 

 

… bele potonike in marelično obarvane vrtnice …

 

 

… ter veliko belo hortenzijo, ki je okronala belo večnadstropno torto. V zadnjih letih so hortenzije zelo priljubljene pri vseh vrstah poročnih dekoracij.

 

 

In nazadnje še zelo pisana poročna torta.

 

 

Pazite le, da je ne boste res pojedli! Torte in sladice Wilma Strabello se namreč ne bojijo sladkosnedov, saj so vse sad kvačkarije vesele Wilme. Se strinjate, da so strašno simpatične?

 

FOTO: JS