Regratova poroka

Ohcet za Evo in Vita je navdih našla na travniku. Rumeno čudo.

Naša Eva se bo poročila! Pa se nam zdi, da se je še včeraj stiskala v našem naročju, medtem ko smo ji brali pravljice. Najraje je imela slikanico z naslovom Rumeno čudo. Živeli so nekoč kralj, princeska in vrtnar, ki je imel trato na centimeter natančno pristriženo in je dopuščal samo rdeče vrtnice in rožnate geranije, rumeni regrat pa je na smrt sovražil. In vendar je nekoč sredi zelenozelene trate zacvetel en sam regratov cvet – jej, česa tako lepega princeska še nikoli ni videla. Saj je kot malo sonce! Vrtnarju se je stemnilo pred očmi, poteptal je cvetko, izruval koreniko, vendar se regrat ni dal: vedno znova je pognal.

 

Eva ima rada regratove cvetove. Travnik pred našim domom je najlepši travnik na svetu: spomladi je sončno zelen in poln malih rumenih sončec. Kajti naš vrtnar  nima nič proti regratu, nasprotno, ljubi ga, predvsem v solati.

Zeleni travniki in regratovi cvetovi – navdih za regratovo poroko na sončno soboto in z gostijo na vrtu pred zelenim travnikom, polnim cvetočega regrata. Eva ima rada rumeno barvo, zato je h klasični obleki obula sončno rumene čevlje. V poročnem šopku si je želela kar regratove cvetove, pa so le preveč občutljivi, zato si je izbrala rumene kale.  Njihovo žarenje je ukrotila s ščepcem črne.

 

Rumeno sonce na nebu, mala sončeca na zelenem travniku, na zeleni trati pa slovesno pogrnjene bele mize. Bogate prte in prevleke za stole poživljajo rumene pentlje in girlande v zraku, narejene iz vrvice in malih rumenih kroglic iz protja.

Poročna dekoracija brezkompromisno sledi regratovemu motivu: tudi riž za metanje je nasut v lične vrečke iz muslina, ki so zavezane z rumenimi trakovi.

Pogrinjke iz belega porcelana na belem prtu prizemljuje črna podlaga pod krožniki. Sedežni red na okroglih listkih z imeni goste odreši nelagodja, kako naj se posedejo. Jedilniki na belo-rumeni črtasti podlagi so zataknjeni v ovitke s stiliziranimi regratovimi cvetovi.

Spominska darilca za svate – v Italiji in na Primorskem tradicionalni konfeti (mandlji z glazuro iz kuhanega sladkorja) – so v papirnatih škatlicah, prav tako potiskanih s stiliziranimi regratovimi cvetovi.

Vsako mizo označuje majhna tortica s številko – sladkosneda urejenost za brezhiben protokol.

Prijateljice in prijatelji mladega para so na travniku tik pred zdajci nabrali  košaro regratovih cvetov in jih razporedili po mizah v obliki žareče rumene reke.

 

Tako je osnovna ideja – regratova poročna dekoracija – izpeljana do konca. Poceni, vendar razkošen svatbeni okras.

Kaj pa poročna torta? Trinadstropna mojstrovina združuje vse barve in motive poročne dekoracije: belo, rumeno in črno; črte, stilizirane cvetove in ornamente.

Kako lepo popoldne! Svetlo sonce na nebu, mala sončeca v travi, rahla sapa se lovi med prti in girlandami!

Eva in Vito sta vesela, da je proka hkrati elegantna in preprosta, igriva in domišljena.

Ker pa je bilo kralju dosti miškulanc z vrtnarjem, je pred regrat postavil stražo, daje rumeni cvet dozorel v puhasto lučko in je veter razpihal semena … se nadaljuje pravljica v slikanici Rumeno čudo. Kamorkoli so padla semena, so pognali novi rumeni cvetovi in kmalu je bil vrt poln cvetočega regrata. Od tam so padalca s semeni padla na naš travnik … in zacvetel je, naši princesi Evi v veselje.

 To je pravljica o regratovi poroki, preprosta pravljica o preprostem cvetu in preprostem paru, ki so neko sončno sobotno poldne postali glavni na kraljevsko rumeni regratovi poroki.

 

Styling: MD

Foto: KB

Torta: MatejaD

Vabila, sedežni red, jedilni listi: www.zelimo.si

Šopek: Cvetličarna  na Ovinku