Četrtkov odklop: Rišejo in kuhajo

Fokača in juhci, fige in potica, medenjaki .. vse so skuhale in narisale slovenske ustvarjalke za They Draw & Cook.

 

Ker jem z očmi in ker se lepa hrana začne v lepih kuharskih knjigah z lepimi slikcami, grem še korak dlje – hočem lepe recepte! Ja kako lepe, boste vprašali. Upodobljene. Take, kot jih objavljajo risarji, slikarji, kolažisti z vsega sveta na spletni strani They Draw & Cook. Nanjo sem prideskala med iskanjem recepta za tortilje.

 

Anita Lozar

Spletno stran They Draw & Cook sta si zamislila brat in sestra Salli Swindell in Nate Padavick, ki se ukvarjata z oblikovanjem in ilustriranjem in imata že deset let Studio SSS. Salli zelo rada riše, kar je njenega sina Leeja pripravilo do izbruha: »Mama, kaj ko biti malo manj risala in malo več kuhala?« (Kako je s kuhanjem pri njih doma sedaj, ne vem, vendar se Salli mirno lahko odpove ilustriranju jedi in nekaj let kuha samo po upodobljenih receptih, ki so jih prispevali drugi, tudi štiri Slovenke. Vendar o njih pozneje!)

 

Katja Žagar

 

Ko sta Nate in Salli skupaj počitnikovala, je Nate kuhal fetučine s smokvami v masleni omaki z balzamičnim kisom, Sally pa je sedela zraven in z vodenkami slikala. Ker so bile smokve na papirju podobno slastne kot na krožniku, sta se najprej zagrela za idejo o ilustrirani kuharski knjigi za prijatelje. Vendar vsega nista zmogla sama ilustrirati in tudi prijatelji jima niso mogli dovolj pomagati, zato se je Nate domislil spleta.

 

 

Meta Wraber

Na strani They Draw & Cook objavljajo vsi: tako izobraženi ilustratorji kot tisti, ki komaj znajo držati svinčnik v rokah – in tako nadarjeni kuharji kot tisti, ki komaj zmešajo koktajl. Domisleki, kako upodobiti kuharske postopke, so nemalokrat duhoviti in smešni, da človek kar pozabi na lakoto. In morda bi kakšen froc lažje pogoltnil zelenjavno juho, če bi prej pogledal stripovski recept s človečki med zelenjavo? Morda.

 

Maja Šušteršič

Zdaj bodo pri They Draw & Cook izdali knjigo receptov s strani. Me prav zanima, ali bo v njih kakšen recept slovenskih ustvarjalk! Zdijo se mi namreč zelo gledljive, posebno Meta Wraber je pisana na mojo gastronomsko dušo. Ob njej so recepte objavile še Katja Žagar, Maja Šušteršič in Anita Lozar. Danes objavljamo njihove prispevke, kdaj drugič pa pogledamo še malo po svetu.