Poročni šopki

Kako so se naši cvetličarji lotili poročnih šopkov? Raznoliko!

Maj je mesec porok in poročni šopek je tako rekoč obvezen. Iz preprostih šopkov v stilu naših babic ( pet belih nageljnov in asparagus ali kaj podobnega) so se razvili zapleteni cvetlični aranžmaji, večkrat (pre)obloženi z vsemi mogočnimi materiali.

 

 

Ker je maj tik pred vrati in se začenja visoka sezona porok, objavljamo fotografije poročnih šopkov, ki so bili pred kratkim razstavljeni na sejmu Poroka v Celju. Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtni zbornici je namreč pripravila veliko promocijsko razstavo poročnih šopkov, na kateri so se  cvetličarji predstavili s takimi in drugačnimi domisleki. Splošni vtis: veliko veliko orhidej, malo manj vrtnic, namesto zelenja razni drugi materiali: lišaji, storžki, mahovi, žice, trakovi … Mnogi cvetličarji so namesto klasičnega šopka raziskovali fantazijske oblike, kot so torbice, cvetne krogle na trakovih, obroči. Veliko je bilo dekorativnih dodatkov, kot so pentlje in biserčki. Mnogi poskusi reinterpretacije poročnega šoka se niso ravno posrečili, nekaj pa je bilo prav luštnih rešitev. Tokrat objavljamo nekaj barvno nežnejših, prihodnjič pa bomo objavili še nekaj živopisnih poročnih šopkov.

 

 

Orhideje so zdržljivo cvetje, zato jih imajo radi tako cvetličarji kot neveste. Padajoči ali kaskadni poročni šopek.

 

 

Belo perje, vrtnice, orhideje, ptičje mleko. Bidermajerska oblika poročnega šopka je priročna.

 

 

Spet vrtnice in orhideje  – vendar v cvetova zapičeni svileni trakovi ne učinkujejo ravno rahločutno.

 

 

Sploh je letos marsikateri cvetličar šaril z okrasnimi iglami okrog cvetov. Auč!

 

 

Kroglasti poročni šopek v zeleno-belih odtenkih. Bele vrtnice, frezije in pajčolanka ter zelenkaste orhideje. Za zelenje temnozeleni lobodikovec.  Ker je manj več, ne bi pogrešali tistega pompona ob strani.

 

 

Obročasto ogrodje in na njem padajoči šopek orhidej z ranunkulami.

 

 

Anthuriumi, kraspedije in listi tilandsije –  sodobna, barvno sveža  interpretacija bidermajerskega poročnega šopka.

 

 

Škornji za v dež morda pridejo prav, posebno če so beli, si je rekel cvetličar … mi pa se sprašujemo, ali se potemtakem ta poročni šopek obuje?  

 

 

Rožnata in mnogo dodatkov …

 

 

Ciklamno rožnate vrtnice, bombažno predivo, konfeti in ciklamna žica – morda poročni šopek za zelo sladkosnedo nevesto?

 

In kakšen poročni šopek bi si izbrali vi?

Foto: Mojca Kolnik