Pogrinjek za jesenske praznike sestavimo s sadeži iz sadovnjaka ali kuhinje in jih oplemenitimo z izbrano posodo.
Jeseni je cvetenja vse manj, pobiramo pa plodove – tudi našo mizo za praznik bomo okrasili s sadeži iz sadovnjaka ali kuhinje, kar je naravi prijazna in poceni rešitev za jesensko dekoracijo. “Stegnili” pa se bomo pri namiznem tekaču in posodi, tako da je končni vtis nekam nobel. Glavno vlogo ima velika keramična skleda, ki je taka, kot da že vsaj sto let prehaja iz roda v rod. O ne, pred kratkim smo jo nabavili!
Brokatno tkano dekorativno blago z modernim pikčastim vzorcem je zaradi zlatih odtenkov videti zelo razkošno. Siti smo že vedno samo belega prta, zato smo kupili kos 65 centimetrov širokega blaga in ga doma zarobili. Na namizni tekač smo položil najboljše krožnike iz omare.
Povabljene čakajo listki z njihovimi imeni – tako se gostje počutijo zaželene. Marko bo seveda sedel poleg mene, toda ali bo Katji to v redu?
Lepi krožniki, še bolj fini vinski kozarci: tanek srebrn rob nakazuje, da se bo dobro pilo.
Preostane nam le še okrasitev mize: po sredi smo natresli lupinasto sadje in jabolka izpod visoke stare jablane v sadovnjaku.
Orehi, mandlji in lešniki v lupini so zelo lepi, če se nam zahoče, jih lahko na koncu stremo in pojemo.
Težka in velika skleda je polna jabolk. Da so vsa piškava, pravite? So, pa kaj? Potem jih bomo odnesli v kuhinjo, olupili in nakrhljali jih bomo in skuhali imenitno marmelado. Če vam gre zdaj njihov videz v nos, vam bo potem omamno pridišalo pod nos.
Svečo damo v velik steklen valj.
Zraven nasujemo orehe, mandlje in lešnike – in dekoriranja je konec. Tri minute dodatnega dela se prelevi v hvalnico dobrotni jeseni, ko se spet zavemo, da nas preživlja narava s svojimi plodovi.
Letošnja jesen je ena sama moča – če pa se le pokaže sonce, ga izkoristimo tako, da mizo pogrnemo zunaj. Pa čeprav bomo morali obleči jopico, da nam ne bo hladno. Zima bo namreč dolga in mrzla, verjemite, zato se splača izkoristiti vsako uro sonca.
Mizo smo pogrnili v sadovnjaku kmetije Na ravan v Cerkljanskem Vrhu, kjer smo pripravili tudi pogrinjek s sirom. V zahvalo za gostoljubje smo za mizo posedli gospodinjo Judito in njeno hčer. S seboj sta prinesli pol velikega in dišečega hlebca njihovega sira. Mmm … s čim bi postregli? Morda s popečenimi kruhki s sirovim namazom? Ali s krompirjem iz pečice s sirovo skorjico? Morda pa z bučno rižoto, obilno potreseno z naribanim sirom in odišavljeno z žajbljem?
Tako, to je naš predlog za poceni in eko okrasitev mize za jesenske praznike – ne pozabite, dekoracijo lahko na koncu celo pojemo!
Krožniki, kozarci, skleda: trgovina Ljubo doma, Wolfova 12, Ljubljana
Stiliranje: Matejad
Foto: KB