Preproste ideje za kostanjev piknik

Otroci potrebujejo naravo: poskrbimo za kostanje, jabolka in ogenj – kuhano vino bo za odrasle!

Nabrali smo kostanj, pripravili kuhano vino za odrasle, nabrali suhljad za ogenj, izdolbli in nadevali jabolka, in zvili škrniclje, otroci so izdelali zmaja – potem smo zakurili ogenj in bilo je mega!

 

kostanjev piknik ideje

 

“Ko  otroci ne sodelujejo več, je to bodisi zato, ker so predolgo preveč sodelovali, ali pa zato, ker je ranjena njihova integriteta. Nikoli zato, ker ne bi želeli sodelovati,” pravi danski poznavalec družinskega življenja Jesper Juul. Minula nedelja je bila imenitna za sodelovanje celotne družine, žlahte in prijateljev. In kaj ima to z lepšanjem, okraševanjem, dekoriranjem naših domov in vrtov? Hja, veliko! Dom je optimalno dekoriran takrat, kadar se vsi v njem dobro počutijo in sodelujejo pri dogajanju.

Otroci tudi potrebujejo naravo, kjer spet začutijo svoje roke in noge in zmožnosti svojega telesa. Njihove vedno daljše roke in noge naravnost terjajo poligon, kjer lahko tečejo in plezajo, preizkušajo trdnost leskovih palic in občutijo naravne elemente na svoji koži. Kostanjev piknik je vaja za njihove oči, da zmorejo videti drobne bleščeče plodove in primerne veje za kurjenje.  Noge morajo biti zdržljive, da lahko neštetokrat tečejo v hrib, in roke močne, da privlečejo vse potrebno na prizorišče. O, seveda bodo hlače umazane in obutev blatna, morda se bo tudi kaj strgalo, buške in praske pa so skoraj nujne pri usvajanju novih veščin.

 

kostanjev piknik ideje

 

Kostanj v dlaneh: kakšna gladkost, kako lepe barve!

 

kostanjev piknik ideje

 

Naši otroci – bilo jih je kot prstov na obeh rokah, od kobacaja do veeelikih – so bili minulo nedeljo veseli, da so lahko sami naredili škrniceljčke za pečeni kostanj. Najstarejša je povrhu naredila še zmaja iz svilenega papirja.

 

kostanjev piknik ideje

 

Ogenj so otroci zakurili pod nadzorom odraslih, vendar so bili glavni kurjači oni. Kako redka priložnost za sodobne otroke, zrejene z elektriko in elektroniko! Previdni so, ker smo jim predali ravno pravšnji del odgovornosti.

 

 

Jabolko na ražnju? Mhm, nekoliko počrnelo od zunaj, sredica pa dišeča. V kuhinji smo že dopoldne izdolbli jabolka in jih nadevali s  sladkano skuto in rozinami. Potem  smo jih zavili v folijo in spekli v pečici. Otroci  so jih pogreli ob ognju.

 

kostanjev piknik ideje

 

Ogenj je magija tako za odrasle kot za otroke. Medtem ko použiva gorivo, nam sveti in nas greje. Otroci so očarani, mi pa se z njimi vračamo v našo otroškost.

Koliko rok meša kostanj! Vonj po dimu se počasi seli v lase in oblačila.

 

kostanjev piknik ideje

 

Jabolko na ražnju – ja, to se speče, kostanji pa so se razpočili in popadali v ogenj. Zdaj vemo: kostanja se ne da peči na ražnju! Lekcija iz fizike, kemije, gastronomije in sodelovanja. Otroci so veseli, da nikamor ne hitimo, za vsako opravilo si vzamemo dovolj časa. Odrasli izstopimo iz svojih vsevednih in vsenadzorujočih vlog in sodelujemo samo toliko, kolikor je potrebno.

 

kostanjev piknik ideje

 

Največja šteje: vsakemu toliko in toliko kostanjev. Nadeva jih v papirnate tulce, ki smo jih okrasili z rdečim listom iz papirja in rafije. Jemo jabolka in kostanje in žerjavica poleg nas počasi zamira. Potem pa še zadnje naravovarstveno dejanje: fantje se polulajo na kurišče. Tako ni nobene nevarnosti, da bi ponoči kaj zatlelo in zagorelo.

 

kostanjev piknik ideje

 

“Kaj ti je bilo najbolj všeč?” vprašamo utrujenega in sajastega sodelavca. Zasvetijo se mu oči in reče: “Lulanje. Nisem vedel, da se tako pogasi ogenj.” Otroci po Juulu rabijo uzrtost, to pomeni, da jih vidimo: “Mami, glej!” Iz tega zraste samospoštovanje. Ta nedeljski piknik je bil tak. Zanj smo potrebovali: dobre stare gumijaste  škornje, košaro Klemnovega in Matejinega kostanja, stare emajlirane lonce in dovolj lončkov za kuhano vino in čaj, jabolka, sodelujočega kmeta, da nam je dovolil kurjenje na gmajni in nabiranje suhljadi v gozdu, pekač, nož, škarje in malo papirja. Potem pa smo vzeli s seboj še dovolj časa brez naglice, pripravljenost za sodelovanje, spoštljive besede, vse svoje sposobnosti za improvizacijo in pomoč, smeh in dobro voljo.

 

Dobili smo mega dekoriran kostanjev piknik – priporočamo ga za danes tudi vam, čeprav ga morda ne bo oblivalo toliko sonca in ne bo na tako idilični gmajni!

 

Stiliranje: Matejad in Kiki

Izpeljava: deset otrok

Foto: KB