Označevalci prostorov

Naj tudi naši otroci prispevajo k ureditvi našega doma z oblikovanjem označevalcev prostorov!

Potrebujemo:

– glino ali na zraku sušečo se maso,
– modelirko ali drugo orodje za modeliranje,
– lepilo za keramične ploščice.
Glino dobro pregnetemo. Če je pretrda, ji po kapljicah dodajamo vodo, če pa je premokra, jo pustimo nekaj časa na zraku, da voda izhlapi.
Posušene izdelke iz gline moramo žgati v posebni peči za žganje gline. Če ne poznamo nikogar, ki bi nam izdelke spekel, namesto gline raje uporabimo maso, ki se posuši na zraku. Najbolje je, da se odločimo za modelirno maso na osnovi gline, kot sta modelirna masa Teraton in modelirna masa Plus. Manj priporočljive so na zraku sušeče se mase na osnovi papirja, saj jih teže oblikujemo. Masi Teraton in Plus lahko kupimo v nekaj barvnih odtenkih, ki jih lahko tudi kombiniramo med seboj.
Najprej iz gline izdelamo kvadrate različnih velikosti, ki bodo podlaga za reliefe. Podlaga iz gline naj bo debela  približno 1 cm, da se nam kasneje ne prelomi.
Nato na podlago dodajamo glino in oblikujemo motive, ki bodo nakazovali različne prostore
Za kuhinjo npr. izdelamo figurico, ki kuha,
za spalnico naredimo figurico, ki spi v postelji,
za kopalnico človeka, ki se tušira …
Tudi na shrambo ne pozabimo – oseba z metlo nas bo v hipu spomnila, da v tem prostoru hranimo pripomočke za čiščenje.
Poleg označevalcev prostorov lahko izdelamo še druge motive, ki se bodo ujemali z označevalci in bodo popestrili naš predprostor.
Reliefe iz gline pustimo, da se dobro posušijo, nato jih spečemo v posebni peči za žganje gline. Izdelke iz na zraku sušeče modelirne mase pa le pustimo, da se posušijo na zraku, in že so pripravljeni za uporabo. Lahko jih prebarvamo ali pustimo takšne, kot so.
Posušene reliefe nalepimo na zid z lepilom za keramične ploščice. Nalepimo jih poleg vrat, za katerimi se skriva soba, ki jo prikazuje označevalec. Pritrdimo jih na različne višine, da razgibamo in popestrimo prostor.
Mi smo se odločili, da izdelke pustimo v naravni barvi gline, saj na beli podlagi lepo izstopajo (kot Plečnikova ureditev stropa v cerkvi Gospodovega vnebohoda v Bogojini) in s svojo toplo barvo poudarjajo toplino in domačnost.
Naša predsoba bo kažipot v prostore, tako da naši obiski ne bodo več zahajali v napačne prostore, hkrati pa bo naše stanovanje zanimivo dekorirano in razgibano, in to po zaslugi spretnih rok naših malčkov.
Jožica Rade, podjetje Creatissimo 2010