Cvetni palčki Else Mora

Material za ustvarjanje: rastline.

 

Elsa Mora je ena taka očarljiva ustvarjalka, sončna osebica, da zlahka prehaja med različnimi svetovi  – zato ni pozabila oztroškega magičnega pogleda na svet. Dom in stil jo je že predstavil v blogu, tokrat pa predstavlja njene cvetlične palčke.

 

 

Kot otroci smo ure in ure preživeli na vrtu in travnikih. Kdaj smo iz krtin, listov, vejic in cvetja ustvarjali sanjske dežele za vile. Bile so popolne pokrajine čudežnega rastja za nekaj ur – ko smo jih pod večer zapuščali in tekli domov, se nam je srce krčilo ob zavedanju, da bodo zjutraj že uvele. 

V tiste pokrajine bi  naselila Elsine cvetlične palčke, ki jih ustvarja iz cvetov, cvetnih lističev in pestičev, iz popkov, poganjkov, listov in vejic. Cvetne punčke in fantki, kdaj živali.

 

 

Navdih za tankočutne minljive stvaritve je Elsa Mora našla ob igranju s svojim avtističnim sinkom. Za “domačo nalogo” so namreč starši avtističnih otrok dobili navodilo, naj preprosto sledijo zanimanju svojih otrok, in ko bodo odkrili, kaj jih privlači, naj se jim pridružijo in sodelujejo z njimi.  Nasvet modrega učitelja je deloval: Elsa v svojem spletniku ugotavlja, da ko se starši odpovejo svojim predstavam, kaj morajo početi z otrokom in kaj morajo doseči pri njegovi vzgoji, namesto tega pa se sprostijo in opazujejo, šele takrat res opazijo svojega otroka. Ko cenijo tisto, kar njega res pritegne in zaposluje, izvedo več o njem in se mu lahko pridružijo.

 

Diega navdušujejo rastline. Mama pa je iz njih ustvarila drobna bitja, vsako s svojimi lastnostmi in značajem. Na koncu je ideja dozorela še za objavo v knjigi.

 

Morda so ta cvetna bitja lahko navdih tudi za nas?