Všečnosti za vikend

Predlogi in nam všečni zapisi tega tedna

Napotujemo:

Celjsko sejmišče od petka do nedelje, od 18. do 20. marca 2011, gosti tri sejme naenkrat: sejem vrtnarstva, cvetličarstva in krajinske arhitekture FLORA, sejem POROKA, sejem zdravega načina življenja, zdravilstva, zeliščarstva, zdrave prehrane, naravne kozmetike in okolju prijaznega bivanja ALTERMED. V soboto in nedeljo se bodo na čebelarskem posvetu in mednarodni prodajni razstavi zbrali še čebelarji. Na sejmišču več kot 420 razstavljavcev iz Slovenije in tujine predstavlja svoje blago in storitve. Bogat je tudi spremljevalni program tekmovanj, delavnic, predstavitev, predavanj.

 

Sejem Poroka omogoča celovit pregled ponudbe za pripravo velikega dogodka. Na sejmu potekajo modne revije poročnih oblačil in dodatkov. Bogato nagradno žrebanje, prva nagrada je brezplačni najem šotora za 80 svatov.

Sejem Flora ponuja priložnost za nakup izdelkov in storitev za urejanje okolja rastlin po ugodnih cenah ter vse potrebne informacije o vzgoji rastlin in urejanju okolice doma. V dvorani K se bodo predstavili člani Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, igrivost pa je tema tradicionalnega tekmovanja mladih cvetličarjev in vrtnarjev.
Na sejmu Altermed se bo vsak dan zvrstilo več deset predavanj, predstavitev na demo odru in prikazov priprave zdrave hrane v demo kuhinji: zeliščnih namazov, presne torte, degustacije od ajdove njive do ajdovih dobrot …

 

 

Letos bodo čebelarji posebno pozornost namenili čebelarskemu turizmu, ki ga razvija Čebelarska zveza Slovenije. Slovensko čebelarstvo slovi v svetu po nekaterih posebnostih: poslikani panji, svojevrstna arhitektura čebelnjakov, raznovrstna ponudba čebeljih pridelkov in izdelkov na osnovi medu …

V okviru sejma Altermed bosta v sejemski dvorani D letos dva otroška kotička, otroške delavnice pa bodo potekale tudi v sejemski dvorani K, kjer se bodo najmlajši seznanili s sajenjem rastlin. Celjski sejem obiskovalcem svetuje, da si pred obiskom sejmišča spored dnevnega dogajanja ogledajo na spletni strani. Cena sejemske vstopnice 5 evrov, z njo se lahko udeležite tudi vseh predavanj in predstavitev.

  • Razstava Ljubice Ratkajec Kočica

V Prodajnem salonu Steklarne Rogaška, Mestni trg 22, Ljubljana, je ta mesec na ogled razstava oblikovalke in umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, razstavlja steklo, keramiko in slike na papirju. Morda vam njeno ime ne pove veliko? To je ustvarjalka vsakoletnega kipa, ki ga dobi Slovenka leta revije Jana.

  • Jan Fabre

V soboto, 19. marca 2011, ob 19. uri bodo v Galeriji Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana, odprli razstavo, instalaciji Karneval mrtvih pouličnih psov in Katakombe mrtvih pouličnih psov, ki sta delo belgijskega multidisciplinarnega umetnika, scenarista, režiserja in koreografa Jana Fabra. Svetovno znani umetnik bo razstavljal svoja dela tudi v Mestni galeriji (Izposojeni čas – Le Temps Emprunte – The Borrowed Time) in v Kulturnem centru Tobačna 001 (instalacija Umbraculum).

Ljubljanska predstavitev umetnika je nastala na pobudo Zavoda Exodos, saj je Fabre kurator letošnjega Festivala Exodos, ki se bo odvil med 15. in 24. aprilom.

  • Tržnica starin ter domače in umetnostne obrti

 

V Štanjelu na Krasu se bo v nedeljo, 20. marca 2011, ob 9. uri začela tržnica starin in obrti.
Semanji dnevi so bili včasih stičišče ljudskih množic, kjer so se ljudje družili in nakupovali. V Štanjelu so obudili to tradicijo in vsako tretjo nedeljo v mesecu od marca do novembra vabijo razstavljavce, stojničarje in vse ljubitelje starin, umetnin in zanimivih obrti, da se jim pridružijo.

  •  Odprti depoji – vodeni ogled

 

V nedeljo, 20. marca 2011, bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v gradu Fužine v Ljubljani ob zadnjem dnevu razstave Odprti depoji še zadnje vodstvo po razstavi, in sicer ob 11. uri. Vodila bosta oblikovalec Jure Miklavc in arhitekt Aljoša Dekleva. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je shranjenih skoraj 150.000 različnih predmetov, od načrtov, skic in modelov zgradb do različnega pohištva, drobnih predmetov, aparatov, plakatov, različnih tiskovin in fotografij.

 

 

V preprosto preoblikovanem razstavnem prostoru se obiskovalci preselijo v delovno okolje kustosov, med depojske police, regale, zabojnike in arhivske škatle z imeni, ki jih beleži in obdeluje muzej. Ljubitelji arhitekture in oblikovanja bodo lahko neposredno spoznali raznoliko gradivo, avtorje in zgodovinske smernice. Ob isti uri se začne tudi otroška delavnica. Vstop brezplačen.

  • Pletarska delavnica

Pletarska delavnica v Tehniškem muzeju Slovenije, Bistra pri Vrhniki, bo potekala v soboto, 19. marca 2011, od 9. ure naprej. Branka Janežič bo udeležence naučila prepletanja in oblikovanja osnovnih šib s stranskimi, tako da bo njihov končni izdelek manjša košara.
Vstopnina znaša 12 evrov, obvezne so prijave po telefonu na št. 01/750 66 72 ali po elektronski pošti na e-naslov programi@tms.si

  • Tečaj fotografije

V ponedeljek, 21. marca 2011, ob 19. uri se začne v Ateljeju Fotomedia, Radvanjska cesta 43, Maribor, tečaj digitalne fotografije. Tečaj je primeren za lastnike kompaktnih digitalnih fotoaparatov, ki omogočajo fotografiranje v načinih A (Av), S (Tv), M in lastnike DLSR-fotoaparatov. Podrobnejše informacije o tečaju in terminih predavanj na tel. številki 080 88 72 ali na spletnem mestu http://www.fotomedia.si.

  • Recital ob dnevu poezije

V ponedeljek, 21. marca 2011, ob dnevu poezije ob 17. uri v Ljubljani v atriju Mestne hiše na Mestnem trgu 1 bodo pesmi v mnogih jezikih
mnogih dežel počastile svetovni dan poezije.

 

Predstavljamo:

Portal z veliko informacijami in nasveti, kako preživeti v tujih krajih in jih spoznati skozi oči in z namigi njihovih prebivalcev. Zabavno branje, če se na primer lotiš bložnih zapisov o Ljubljani in Zagrebu – ali o mestu, ki ga res dobro poznaš. O čem se strinjaš in kaj si spregledal? Listamo lahko po blogih in vodnikih, kot rečeno, prispevajo jih domačini. Vso stran urejeta in uskaljuejta zakonca Sanne in Bart van Poll iz Amsterdama, ki osebno poznata vsakega sodelavca in njegovo mesto.

Zavod za prostorsko kulturo Trajekt deluje kot nevladna organizacija na področju arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma. Upravlja tudi spletni portal www.trajekt.org, ki je namenjen širjenju strokovnih informacij, izmenjavi znanja in idej ter krepitvi strokovne ozaveščenosti. Tudi laični uporabniki, ki jih zanimajo ta področja, lahko brskajo po različnih novicah in predstavitvah.