Materinski dan in najstniki

Materinski dan je pred vrati.

Predstavljajte si, da ste en tak živahen najstnik moškega spola, 13 let star, ravno prav veselja ima s kuhinjo, strašno rad kuha, bolj ko so stvari sladke, rajši se jim posveti! Rad se jih loti, še hitreje jih naredi in  je iznajdljiv, zato  ni pomembno, kaj je v hladilniku –  lačen ne bo. Ne diši pa mu pospravljanje kuhinje. Pravzaprav po njegovem  največjem kuharskem zanosu kuhinja ostane kot po bitki.

Tak najstnik pride domov za praznik, za praznik mamic seveda. In ko se zave, da je v šoli prešprical likovno ustvarjanje na to temo in voščilnice za mamo ni, pogrunta, da pa bi lahko spekel muffine, borovničeve, mama jih ima rada.
Ker je praznik, bi jih bilo pametno lepo servirati. Naš iznajdljivež v lopi najde dva kosa lončenine. Misli, misli in si izmisli, izbrska še barvo in lepilo.  Glej, kaj je nastalo: doma narejen podstavek za pecivo! Njegov, izviren, enkraten, ne drag in nikakor ne cenen.
PODSTAVEK ZA PECIVO IZ GLINENIH LONČKOV
Potrebujemo:
  •  glinen podstavek 30 cm
  •  glinen lonček premera 10 ali 12 cm
  •  akrilno barvo
  •  lepilo
Mame imajo vedno rade rože, no, po te bi tudi  lahko skočil! Ko je brskal po lopi za lončenino, je našel veje, ki jih je oče sicer pripravil za vrt, njemu pa se je utrnila zamisel –  ali nima v sobi še nekaj epruvetk od zadnjič, ko so se v šoli šli poskuse? Ja, ima! Narezal je vejice na enako dolžino kot epruvetke ter nato skril epruvetke mednje. Rože pa – eh, v vrtu jih še ni, jah, bo kar očeta poklical! Mama ima sicer najraje roza barvo, čeprav oče trdi, da ima raje ciklame. Rože, ne barvo.
Še prt bo našel v kakem predalu, razvrstil nanj pladenj z muffini, leseno vazico in skodelico s čajem, pa je   presenečenje za mamo pripravljeno. Dvojno. Namreč ko delaš muffine, tudi kuhinje ne uspeš preveč nasvinjati.
VAZICA Z EPRUVETAMI
Potrebujemo:
·        epruvete 16 cm
·        narezane veje leske 15–18 cm
·        vrvico
Epruvete in veje leske povežemo  kot na sliki.

BOROVNIČEVI MUFFINI

Sestavine za 12 muffinov:

·        110 g sladkorja
·        130 g masla
·        2 jajci
·        135 g moke
·        pol pecilnega praška
·        vanilin sladkor
·        0,5 dcl mleka
·        100 g borovnic
Zmešamo 2 jajci, mleko in stopljeno maslo. Dodamo moko, sladkor, vanilin sladkor in pecilni prašek. Sestavine premešamo, napolnimo modelčke in pečemo na 180 stopinjah Celzija. Ko se na vrhu zlato zapečejo, vanje zapičimo zobotrebec, in če izvlečemo suhega, so kolački gotovi.