Piknik – romantika v rdeče-belem

Vroči dnevi kličejo po hladni senci nekje ob šumečem potočku, zato smo si pripravili vse potrebno za prijetno popoldne in krenili na pot.

V poletni pripeki se po službi ali ob koncu tedna v razbeljeni pločevini premikamo skozi mestni promet ali lovimo sapo po smrdljivih in prašnih mestnih pločnikih. Oglasi nas zalagajo s podobami modrikastih morskih idil, naš dopust pa je še daleč ali pa bo letos zelo okrnjen. Ko pridemo domov, nas sprejme buhteča toplota stanovanja, tu pa tam nas podrobnosti opominjajo, da bi morali poprijeti za gospodinjska opravila. Ob misli na likanje nam postane kar slabo, kajne?

Pri visokih temperaturah smo manj učinkoviti in tudi počutje nam marsikdaj ponagaja, zato si raje vzemimo prosto popoldne in odrinimo v naravo. Ali pa vsaj na senčno stran vrta, če jo premoremo. Naš piknik smo postavili v zavetje Kampa Alpe. S seboj smo vzeli rdeče-bel kockast prt, ki nam bo služil za podlago, kamor bomo razvrstili hrano.

 

 

Prt smo razgrnili na travo in nanj odložili slamnik, ki nas je varoval pred pripeko. Tukaj v senci si lahko končno malo oddahnemo.

Hrano smo prinesli kar v košari, v majhne svečnike smo dali dišeče svečke proti komarjem. Lampijonček je kar za dekoracijo, polepšali smo ga z rdečimi gumbi.

 

 

Preden se predamo počitku, pokukamo še v košaro. Za piknik v naravi smo pripravili osvežilno solato, krepkejšo slano pito, ki smo jo pripravili dan prej, in sadni sladici.

 

 

Poletne solate nas osvežijo in oskrbijo s pomembnimi vitamini in minerali, s katerimi bomo lažje kljubovali napornim dnevom. Poglejmo sestavine za zeleno solato s pomarančnim prelivom.

 

Zelena solata s pomarančnim prelivom

Izbor pisanih solat (zelena, treviški radič, mlada špinača, rukola …)

Preliv:
1 dl pomarančnega soka
0,5 dl olivnega olja
sol
poper
svež drobnjak

Vse sestavine za preliv zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko emulzijo, prelijemo po ohlajeni in oprani solati, dodamo lahko narezane rdeče redkvice, okrasne paradižničke …

 

Slana pita

Testo:
250 g moke
150 g masla
2 rumenjaka
sol
za noževo konico pecilnega praška

Nadev:
3 jajca
2 dl sladke smetane
sol
poper
muškatni orešček
2 popečeni mladi čebuli

poljubna aromatična zelenjava, na primer treviški radič, rukola ali drobnjak
žafran

Vse sestavine zmešamo, jih na hitro zamesimo in damo za pol ure na hladno. Nato testo razvaljamo, z njim obložimo pekač in uporabimo poljuben nadev. Pita vedno uspe, nimamo kaj zgrešiti, drugi dan pa je še boljša, ko se sestavine med seboj prepojijo.

 

 

Zdaj pa smo že skoraj siti, prileglo bi se nekaj sadnega in sladkega. Sadni zloženki smo pripravili s sezonskim sadjem, zložili smo ga po plasteh, na piknik pa jih lahko prinesemo kar v trpežnih kozarcih.

 

 

Danes je na prodaj ogromno lepih in zanimivih kozarcev, ki so sicer namenjeni zlasti vlaganju sadja in zelenjave.

 

 

Takole, privoščimo si še oddih v senci, opazujmo let kačjih pastirjev, spremljajmo premike vodnih drsalcev in prisluhnimo ptičjemu petju. Oddahnimo si od vrveža trgovskih središč in oglašanja telefonov. Telo in duh nam bosta hvaležna.

Recepti: Gorazd Kokalj, Glažuta

FOTO: KB