Trst, mesto kave

Očarljive kavarne, odlična kava in strastno pitje kave: Trst ni samo mesto nakupov, temveč je pravcata domovina kave.

Trst je podoben stari gospe: sonči se ob morju in čaka, da se bo iz daljave spet prikazala rešitev, ki bi poživila gospodarsko dogajanje, še vedno pa skriva v svojih šatuljah spomine na razposajeno mladost. Ste vedeli, da je Trst še vedno eno največjih središč za kavo?

V pristan že stoletja prihajajo tovori rjavih semen, ki jih izkušeni podjetniki odkupujejo za svoje pražarne, njihove mešanice pa osvajajo najzahtevnejše kupce – Illy, Hausbrandt, Cremcaffè  so le nekatere izmed zgodovinskih tržaških blagovnih znamk. Nekatere so bile prodane, nekaj pražarn se je odselilo, nekatere pa šele nastajajo. In  kjer so odlične pražarne, so tudi odlične kavarne. Za vas smo obiskali dve zgodovinski kavarni v samem središču mesta.

Na prelomu stoletja so kavarne tudi po drugih evropskih mestih postale zbirališče izobražencev in literatov, vsak krog je imel “svojo” priljubljeno kavarno. Tako v Pahorjevih delih beremo, da so se radi zbirali v kavarni Fabris, medtem ko so se italijanski krogi srečevali v Caffèju degli Specchi, Tommaseu, San Marcu, Stelli Polare, Tegesteu. Nekatere izmed teh kavarn še vedno ohranjajo svojo izvirno notranjo opremo in so res vredne obiska.

Kavarna vas bo očarala s svojimi bogatimi belimi štukaturami, izvirno pa jo je okrasil slikar Gatteri. Luksuzna ogledala so baje naročili kar v Belgiji, njena posebnost pa so bili četrtkovi koncerti harmoničnega orkestra, sobotni godbeni koncerti in – prvi sladoled v mestu!

Kavarna Tommaseo je najstarejša kavarna v mestu, odprl jo je leta 1830 Tomaso Marcato iz Padove in jo poimenoval Caffè Tomaso. Na istem mestu je že prej stala kavarna, leta 1848 pa so jo preimenovali po dalmatinskem pisatelju in domoljubu Tommaseu.

Kavarna je bila več desetletij zbirališče italijansko naravnanih intelektualcev, ob njeni mizici naj bi tržaški pisatelj Italo Svevo vneto bral, pisal svoje romane in kramljal s prijateljem Jamesom Joyceom.

Prav tako naj bi sem zahajali

Stendhal, Umberto Saba, Franz Kafka in drugi ustvarjalci vse do sodobnikov Claudia Magrisa in Fulvia Tomizze. Kavarna še danes ohranja svoje kulturno poslanstvo, saj so

tu pogosto razstave in koncerti.

Stopimo še v kavarno Antico Caffè Torinese, ki je skoraj za stoletje mlajša od Tommasea in je bila odprta leta 1915. Stoji na samem Korzu, najbolj ekskluzivni ulici v Trstu.

V kavarni Torinese boste uživali v opremi, ki spominja na luksuzne sobane velikih potniških ladij iz začetka prejšnjega stoletja in je delo priznanega mojstra mizarja Debellija.

Oprema v secesijskem slogu naj bi bila na las podobna tisti, ki je obkrožala potnike na čezoceankah Saturnia in Vulcania.

Ne obotavljajte  se preveč, nobena kavarna vas s svojo kavo ne bo razočarala, pa naj bo še tako vsakdanje, da ne rečemo zanikrno opremljena. Trst je namreč res mesto kave, presenetil vas bo s trgovinami krajevnih pražarn, kjer boste lahko kupili kavo v zrnju, mešanice in kapsule za kavne aparate, popili črni napitek v sto in eni različici in uživali v vonjavah sveže pražene kave. Pa ne pozabite, če boste naročili kapučin, boste dobili majhno skodelico kave z mlečno peno! To je tržaška posebnost, povsod drugod po Italiji bo kapučin postrežen v veliki skodelici.

Sicer pa poznajo Tržačani celo vrsto različic kavnih napitkov: caffelatte (mleko s kavo), capo in bicchiere (kapučin v steklenem kozarčku), latte macchiato (spet mleko s kavo), caffè macchiato (kavo z mlekom) … Ne čudite se tej raznolikosti, to je že prava strast: povprečni Tržačan porabi na leto kar 10 kg črnih mešanic, medtem ko  drugi Italijani popijejo le borih 5 kg kave!

Foto: KB, TjašaS