Sodobno opremljena mansarda pod lesenim tramovjem

Stanovanje z belo kuhinjo in umirjeno barvno shemo.

Mansardno stanovanje v na novo zgrajenem poslopju v bližini Bergama na severu Italije, je ponujalo zanimiv enoten prostor s kakovnostnim lesenim ostrešjem. Tramovje s svojim naklonom sega skoraj do oken, vendar daje celotnemu prostoru tudi poseben pečat, ki so ga v studiu za notranjo opremo Zenucchi sklenili poudariti z umirjeno barvno shemo.

Za cilj so si postavili vizualno poenotenje arhitekturnega ovoja in ovrednotenje spreminjajočega se naklona strehe. Barvni odtenek lesenih talnih oblog se zato nadaljuje tudi na zaščitnem premazu ostrešja, medtem ko je stenski ovoj, vključno s stavbnim pohištvom in protivlomnimi vhodnimi vrati, popolnoma bel.

 

 

Kuhinja je postavljena v osrčje stanovanja, namenjen ji je velik prostor, sredi katerega je postavljen kuhinjski otok. Ta je točno pod nosilnim tramom, kjer je stanovanje tudi najvišje in se nadaljuje brez prekinitev v sosednje prostore. Prav zato so se v biroju odločili, da odprtosti ne bodo prekinili niti z namestitvijo kaminske nape, tako da ostaja nosilni tram prost in prehaja vse stanovanje brez prekinitev.

 

 

Pod njim je le bela kuhinja, ki so jo izdelali podjetju Varenna Poliform. Kuhinjske omarice so prelakirane z mat belo barvo, delovni pult pa je iz coriana. Ob otoku so še visoke omare z vgrajenimi gospodinjskimi aparati. Omare so prislonjene ob steno in jih namenoma niso vgradili, zato da krepijo vtis lebdenja v prostoru, ki ga bomo zaznali po vsem stanovanju.

 

 

Vodoravne linije, ki sledijo smeri strešnega nosilca in kuhinje, prekinejo le aluminijasta visoka vrata proizvajalca Rimadesio.

 

 

V zakonski spalnici se nadaljuje koncept iz dnevnega prostora, s poudarkom na naravnem lesu in belih stenah ter opremi – z belo, v usnje oblečeno posteljo.

 

 

Edini barvni poudarek, ki vsekakor povzema barve lesenega tlaka, najdemo v otroški sobi. Zelena in oranžna se izmenjavata v vzorcu navpičnih črt, ki krasijo ozadje otroških postelj iz aluminija.

 

S kopalnico se vračamo k bolj umirjenim shemam. Boffijevo opremo in sanitarije dopolnjuje prekrasna kabina za prhanje, v kateri je tlak izdelan iz rjavega kamna.

 

Kabina je velika in zavzema celotno stranico kopalnice, odtoki pa so skriti ob njenih stranicah in so jih izklesali v kamen. Tudi ta posebni element, ki je bil izdelan posebej za ta projekt, z vso preostalo opremo pripomore k posebni dodani vrednosti, ki jo dobi stanovanje s skrbnim načrtovanjem; to se začne že v gradbeni fazi in se konča pri detajlih v opremi.