Všečnosti za vikend

Pohod, pravljice, bolšjak za rastline … saj ne ostanete doma?

Napotujemo:

Od petka do nedelje znanost za otroke in malo večje v Ljubljani in Piranu, organizira Hiša eksperimentov.

 • Spoznajmo kaligrafijo

Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki, v soboto, 21. maja 2011, ob 9.30 prireja delavnico kaligrafije. V krajšem uvodnem predavanju mentorica Anita Treven udeležencem predstavi kaligrafijo in osnovne značilnosti gotice. V praktičnem delu se udeleženci učijo pisati posamezne črke in na koncu izpišejo še praktični kaligrafski izdelek. Cena delavnice je 18 evrov in poteka približno šest ur. Za vse delavnice so potrebne prijave na tel. št. ali elektronski naslov programi@tms.si.

 • Verižni eksperiment

Verižni eksperiment 2011 bodo pognali v soboto, 21. maja 2011, med 14. in 17. uro v Železniškem muzeju SŽ v Ljubljani, in to v organizaciji Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Verižni eksperiment je skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, po principu podiranja domin. Verigo sestavljajo neodvisni elementi, ki jih zgradijo otroci v vrtcih, učenci, dijaki, študentje in zainteresirani posamezniki. V elemente avtorji vgradijo veliko zanimivih dogodkov, ki prikazujejo različne fizikalne zakonitosti. Za živahno vzdušje bodo poskrbeli študentje Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani z zanimivimi poizkusi in sodelavci Tehniškega muzeja Slovenije z delavnicami za otroke.

 • Vsak ima svoj gaj

 


11. tradicionalni pohod po Kosmačevi učni poti »Vsak ima svoj gaj« bo v soboto, 21. maja 2011 od Dolenje Trebuše do Tolmina. Pohod se začne ob 8.30 v Trebuši, na pot bodo z nami odšli Tantadruj in harmonikarji, po poti bomo sestavljali novelo se bomo ustavili na domačiji Cirila Kosmača in sestavljali njegovo novelo V gaju. Del poti bomo prepluli z ladjo Lucija in spoznali posebne pirhe iz Poljubinja. Pot bomo končali pred Knjižnico Cirila Kosmača v Tolminu.

Vsak otrok mora poznati pravljico o Zlatorogu. Če je še ne, lahko to soboto in nedeljo nadoknadi zamujeno v Ukancu v Bohinju. Skupaj s starši potrebuje štiri ure časa in pohodno obutev.

Dvodnevna prireditev “U konc’ sveta so pravljice doma” je del širšega projekta Zlatorogove pravljične dežele, ki ga razvijajo predšolski otroci iz skupin Krtki in Miške v Enoti vrtec Bohinj. Ko so razmišljali, kam bi umestili to pravljično deželo, se jim je zdel svet ob zahodni obali Bohinjskega jezera v Ukancu kot nalašč ustvarjen za to. Ime kraja Ukanc je nastalo kot skovanka iz besedne zveze »U konc’«, kar pomeni na koncu, na koncu sveta. Tam je pravi kraj za pravljice. Zato so tudi dvodnevno prireditev, to soboto in nedeljo, poimenovali po tem kraju.

 • Adria 50, dovoljenje imate za vzlet

 

Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana, je v sodelovanju z Adrio Airways pripravil razstavo Adria 50, dovoljenje imate za vzlet.
Sodelovanje med obema institucijama se je pričelo l. 2010 z donacijo Adrie Airways, ki je Muzeju podarila 402 kosa uniform kabinskega osebja. Razstava sledi zgodovinskemu razvoju slovenske letalske družbe, vključno s predstavitvijo kronologije, flote in drugih podatkov. S fotografijami iz muzejskega fototečnega arhiva smo prikazali vse faze bogate zgodovine slovenskega letenja. Obiskovalci se tako lahko sprehodijo mimo Adriine poslovalnice, pogledajo v hangar in se usedejo v pravo pilotsko kabino. Osrednjo nit razstave predstavljajo različne Adriine uniforme – od prvih olivnozelenih ženskih kostimov s prikupnimi čepicami iz l. 1961 vse do prepoznavnih turkizno modrih zimskih plaščev iz l. 1991.
Razstava bo na ogled od 20. aprila do 30. septembra 2011. Skupaj s Klubom virtualnega letalstva Slovenije v Muzeju organizirajo dneve letenja na računalniškem simulatorju in delavnice za otroke. Več na spletni strani.

 

 • Poslednji dotik

Kiparski opus Dragice Čadež sodi v sam vrh slovenskega sodobnega kiparstva. V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled unikatna, ambientalna in doslej največja avtoričina predstavitev. Kiparka je v dialogu s specifičnim razstavnim prostorom UGM postavila več kot sedemdeset kiparskih del, nastalih v obdobju od šestdesetih let do danes. Prav za to razstavo je bilo ustvarjeno tudi monumentalno delo Poslednji dotik.

 • Bolšji sejem rastlin

21. maja bo v Botaničnem vrtu v Ljubljani že 7. bolšji sejem rastlin, tudi tokrat v organizaciji društva SVZ. Sejem se prične ob 10. uri, trajal pa bo do 15. ure. Društvo vabi vse, ki imate primerne rastline lastne vzgoje, da jih prinesete na bolšjak in ponudite vrtoljubcem, ki takih rastlin še nimajo. Kot vsa leta, bomo tudi letos na bolšjaku našli rastline, ki si jih želimo, med njimi tudi redkosti, ki jih v vrtnarijah zaman iščemo. Društvo prosi ponudnike rastlin, da se predhodno prijavijo – več o tem je na spletni strani svz-si.eu. Na sejmu bosta v predavalnici Botaničnega vrta dve predavanji: ob 10. uri o zasaditvah s trajnicami na senčnih legah predava Matic Sever, ob 11 uri o Majhnih drevesih za majhne vrtove predava prof. dr. Aleksander Šiftar.

 • Med Indijance amazonskega deževnega gozda

V okviru razstave Orinoco: Indijanci amazonskega deževnega gozda potujemo na vse strani sveta.  Med Indijance amazonskega deževnega gozda – tako je naslovljena otroška delavnica v Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, Ljubljana, v soboto, 21. maja 2011, ob 11. uri.
Potovanje v tropski deževni gozd je pot v neznano. Indijancem je gozd nudil vse kar so potrebovali za življenje. Nabirali so sadeže in druge rastline, lovili živali, si gradili zavetišča… Na razstavi Orinoko, Indijanci amazonskega deževnega gozda bomo poiskali kako in zakaj so si krasili svoja telesa in si izdelali perjanice.
Vstopnina je 3 evre.

 • Sezamov kotiček

Otroška delavnica v Kinodvoru, Kolodvorska 13, Ljubljana v nedeljo, 22. maja 2011, ob 11. uri, medtem ko ata in mama gresta v kino: Izdelali bodo pravo veliko lepotico, čezoceansko ladjo iz reciklažnih materialov. Sezamov kotiček je del nedeljskega Zajtrka pri Kinodvoru. Medtem ko si starši privoščijo zajtrk in jutranji film, otroci uživajo v igri s Sezamovimi animatorkami. Udeležba je brezplačna!

 • Severa Gjurin in Dejan Lapanja

 

Danes zvečer, 20. maja 2010, bosta Severa Gjurin in Dejan Lapanja v Layerjevi hiši v Kranju zapela in zamuzicirala v majski večer. Vstopnina: 5 evrov. Več info na: www.layer.si

 • 1001 noč Perzije

V soboto, 21. maja 2011 ob 20. uri bo v hiši Zahir, Židovska ulica 14, Maribor, večer perzijske poezije, pripovedovanja in žive glasbe iranskega glasbenika Behranga Azhdarija z avtentičnimi perzijskimi glasbili in Tine Sovič. Prisluhnite glasu Hafezove, Rumijeve in poetske umetnosti drugih najpomembnejših prerokov in pesnikov Perzije. Brala in pripovedovala bo Carmen L. Oven. V perzijskem jeziku bo brala Nada Altbauer. (www.mitra.si) Vstop prost!

 • Vinska vigred

Vinska vigred je tradicionalna turistično vinarska in kulturna prireditev, ki v Metliki poteka od 20. d0 22. maja na treh trgih v starem mestnem jedru.
Obiskovalci lahko spremljajo razgiban kulturni program, v katerem nastopajo različne folklorne, pevske in plesne skupine, ansambli ter posamezniki, okusijo lahko preko 300 različnih vzorcev vin, spremljajo razstavo kulinarike in domače obrti, obiščejo katerega izmed muzejev ali galerijo, sami spečejo belokranjsko pogačo, okusijo jagenjčka ali odojka z ražnja, najmlajši obiščejo luna park in vsi skupaj preživijo čudovite trenutke v družbi prijaznih Belokranjcev. Natančnejši program preberite na spletni strani prireditelja.

foto: KB

 

Berimo:

 

 • Stolpnice: ja ali ne? Oboje!

Pogledi tokrat več člankov namenjajo stolpnicam. V Ljubljani.
“Glede višine bodočih ljubljanskih stolpnic pa se strinjam, da bi morali biti Ravnikarjevi stolpnici na Trgu republike merilo, od katerega se lahko odstopa navzgor, vendar ne pretirano.”

 

 •   Bolj kot beremo, pasemo oči na

Šolske blazine

 

Mini keramični hišice, preprosto ljubko. The little red door

 

Grafike, odtisi na papir, razni napisi, slogani. S kakšnimi spretnimi rokami in vrečo krompirja, bi tole lahko naredili tudi doma – Raw Art Letterpress, link

Rawaletterpress

 

 

Pomladne barve v trgovini Not on the high street.

 

 

ročno izdelane vaze, krožniki za popestritev stene, retro termovske in grafika.