Barve in teksture

Knjiga s 180 shemami za opremljanje doma predstavlja ujemanje različnih materialov.

Knjiga Barve in teksture, 180 idej za polepšanje vašega doma, ki jo je napisala Adrienne Chinn, je logično nadaljevanje prejšnjega predstavljenega dela Barvne sheme – Naučite se z barvnimi s kombinacijami ustvariti prijetno okolje, saj barvne sheme gradi na različnih materialih v našem domu. Obe knjigi je izdala Tehniška založba Slovenije.

 

Mlada londonska dekoraterka Adrienne Chinn tudi zelo »normalnih« domov poleg barv predstavi pomen teksture materialov na različnih površin okrog nas. »Barvni recepti« jemljejo za osnovo barvo in teksturo tal, na njih pa gradijo ujemanje tako sten kot tekstila – morda tukaj pogrešamo še napotke za »barvne slepce« o izbiri pohištva. Saj veste, a gre češnja na temen kostanj ali ne in kako se ujemajo hrast na tleh in sedem tekočih metrov masivnih borovih omar?

 

Če barve močno spremenijo videz prostora in počutje ljudi v njem, izbira tekstur za različne površine v prostoru prav tako odloča o končnem učinku. Svetleče lakirana češnjevo rdeča kuhinja učinkuje na nas drugače od sisalove talne obloge v tej barvi. Močna vijolična stena v dnevni sobi je milo rečeno pogumna poteza, če pa je ta odtenek vtkan v grobo posteljno pregrinjalo z osnovo v naravnih barvah, ima pomirjujoč učinek – kaj pa damo zraven?

 

Knjiga priročnik ponuja recepte za sestavljanje barv in tekstur v vsakem prostoru doma. Uporabnika navdihuje z možnostjo izbire ne samo močnih barv, ampak mnogih pastelnih, prijaznejših odtenkov, ki skupaj z vzorci in teksturami spreminjajo naše bivališče v lasten dom in ne stanovanje, skopirano iz reklamnega materiala v poštnem nabiralniku. Z ekonomičnimi nakupi lahko tako svojo »barvno smer« dolgo dopolnjujemo, nadgrajujemo in osvežujemo, ne da bi vsakih nekaj let zavrgli vse obloge, pohištvo in dekoracijo in se šli nov stil.

Med redkimi tovrstnimi priročniki v slovenščini ima delo veliko praktično vrednost – naša edina pripomba je, da so nagovori bralca kdaj preveč naravnani na britanskega potrošnika, zato ne bi bila odveč uredniška roka, ki bi jih prilagodila naši kulturi. Pripomba leti na zapise v stilu »Edini problem, ki ga lahko srečate pri tej očrljivi shemi, je, da vaši gostje ne bodo hoteli iti domov«.

 

 

Knjiga Barve in teksture – 180 idej za polepšanje vašega doma avtorice Adrienne Chinn je priročnega formata 17 x 20,6 cm in spiralno vezana, stane pa 21,99 evra.