Elsa Mora in škarjice hrustalke

Planet Elsita z eno samo predsednico in deklico za vse: papirnate silhuete, miniaturke in čipkasti svet talentirane ženske.

Elsa Mora ali Elsita, kot si tudi pravi, je ena od tistih srečnih mačk, ki samodejno priletijo na noge v življenju – obsedena od svojih talentov za slikanje, ilustriranje, modeliranje, ravno dovolj gostobesedna in pri štiridesetih še luštna za povrh in neznansko ustvarjalna in ja, tudi dovolj premožna je. S komunistične Kubese je  ob poroki z možem filmarjem (William Horberg, producent filmov nadarjeni gospod Ripley, Milk, Lunapark, Hladni vrh, Smrt na pogrebu …) preselila v ZDA in zdaj srečnica živi v Los Angelesu in oh in sploh … – ne, ženske, mir! Proč z zavistjo! Če pa ste še starševski tip, vam bo dala misliti ta njena izjava: »Eden od mojih otrok je avtist in on nas prizemljuje kot družino.« Predstavitev na njeni spletni strani si le poglejte.

 

 

Elsa je študirala umetnost. Zdaj se ukvarja tako z »resno« umetnostjo, kiparjenjem za v galerije kot z ilustriranjem, izdelovanjem lutk, miniaturk in še s čim in predvsem s striženjem papirja. Saj veste, tisto striženje, ko nastajajo razni liki, simetrični vzorci – kdaj se je začelo? S Kitajci v dinastiji Han v 5. stoletju. Do Evrope je umetelnost izrezovanja prispela z Judi – po pogromu v Španiji so veščino p raznesli po vsej Evropi. Saj poznate ljudsko umetnost od Poljske do Švice in še kje in tipične simetrične vzorce, ki so se preselili tudi na tekstil in les? Pa meščanske silhuete, ki so jih ulični umetniki za drobiž izrezovali po parkih in sejmih?

Elsa svoj bogati fantazijski svet prenaša v striženi papir z občudovanja vredno natančnostjo. Dela vklaplja tudi v miniaturke, posebno sorto majhnih knjižic. Magični gozd s počlovečenimi živalmi, vsepovsod se razraščajočim rastjem, rožami mogotami in odsotnimi obrazi – vse se prepleta, zdaj spominja na Frido Kahlo, potem na naši ilustratorki Ančko Gošnik Godec in Lucijo Stupica. Plasti detajlov nas odnašajo v svet sanj … in tu, na tem mestu, napovedujem še dva prispevka o ustvarjanju Else Mora: predstavila bom punčke in cvetlične palčke. Kmalu.

 

 

 

Njene stvari so naprodaj tudi na Etsyju, tako striženke kot odtisi, lutke in nakit. Če ne morete do originalov, so njihovi odtisi čisto dostopni.