Milano 2015, industrijski odpadni material v oblikovanju

Blago ni sirota, pravi star rek. Pa čeprav gre za odpadni material iz industrije.

 

Kdorkoli se je kdaj ukvarjal s proizvodnjo, dobro ve, kolikšen delež imajo ostanki in odpadni materiali v končni ceni izdelka. Kljub prizadevanjem, da bi odpadke lesne industrije ponovno uporabili, je kazalo, da je nekatere mogoče uporabiti le kot energente ali za izdelavo lepljencev. Mladi oblikovalci, ki so čedalje bolj pozorni na ponovno uporabo in recikliranje, so prepoznali potencial odpadnega lesa in so rezultate svojega dela predstavili na milanskem tednu oblikovanja.

Les ostaja les, pa čeprav gre za letvice, ki jih uporabljajo pri barvanju pohištvenih elementov. Beneški oblikovalec Davide G. Aquini jih je uporabil pri izdelavi nizke omarice Soninke.

 

davide_g_aquini_soninke_upcycled_furniture_recikliranje

Pobarvane letvice oblikujejo različne vzorce, les pa dobi novo vlogo.

 

davide_g_aquini_soninke_upcycled_furniture_recikliranje

 

Eva Zhun iz studia E-Y Products je prevrednotila ostanke iz proizvodnje pohištva iz eksotičnega lesa. Delce mahagonija je zalila s prozorno epoksidno smolo in iz njih ustvarila drobne predmete s popolnoma drugačno namembnostjo.

 

eva_zhun_e-y-products_upcycled_furniture_industrial

Kolekciji je ime mikro krajine: različne barve lesa s prozorno smolo oblikujejo zasanjane prizore.

 

eva_zhun_e-y-products_upcycled_furniture_industrial

 

Alcarol je mlad oblikovalski studio, o katerem smo že nekajkrat pisali. Letos je pri Rossani Orlandi med drugim predstavil mizo Marble Ways. Na prvi pogled bi pričakovali, da bomo zagledali marmorno mizo. Dejansko pa je izdelana iz desk, s katerimi si v kamnoseških delavnicah pomagajo pri žaganju kamnitih plošč.

alcarol_marble_ways_upcycledfurniture

 

Pri Alcarolu so verjetno vedeli, da povezava med mizo in marmorjem kupcem ne bo najbolj jasna, zato so poskrbeli tudi za nazoren video o njenem nastajanju.

 

 

Blago torej ni sirota, na nas pa je, da ga odkrijemo in ovrednotimo.

Besedilo: JS
Foto: Alcarol, E-Y Products, Ad-g Design