Paraziti v dolini Šentflorjanski

Ko sosede motijo tuji nabiralniki!

Tale sestavek ne bo zgodba o opremljanju doma, barvanju sten, urejanju balkona in podobnih prijetnih opravil, zaradi katerih je tako imenitno imeti svoje stanovanje. Ne, žal bo to žalostna zgodba o tem, kako so nekateri Slovenci res le slovenceljni, ki jih bedno življenje brez prihodnosti pahne v ničvredna dejanja!

Živim v Bilečanski ulici v Štepanjskem naselju. Ja, prav tam, kjer je menda zbrana vsa »južna« človeška zalega! Sem že marsikomu povedal, da so lahko »južni« sosedi bistveno manj problematični od slovenceljnov, ki vtikajo nos tja, kjer jim ni mesto. Ko sem se pred letom in pol selil v ta zloglasni predel naše »bele« Ljubljane, sem med drugim naročil prevoz nove velike omare na dom. Zamalo pa se mi je zdelo, da bi plačal 40 evrov samo za to, da bi mi jo po kosih znosili v stanovanje. Nisem škrt, ampak to se mi je takrat zdelo preveč. In sem sam nosil več kot dva metra velike kose omare najprej v dvigalo, pa potem v stanovanje.
Med delom me nenadoma v dvigalu neki po alkoholu zaudarjajoč možakar zaslišuje, kaj delam. Trapasto vprašanje! Verjetno je lahko videl, da ne sestavljam jedrske rakete, ampak da transportiram omaro v stanovanje. In ga je seveda zanimalo, kdo sem, kam nosim omaro itd. Sem bil skop z odgovori, ker ga vse, kar je spraševal, nič ne briga, še posebej zato ne, ker se ni predstavil. Seveda pa se mu ni posvetilo, da bi mi morda prijel kak rob omare in mi olajšal polurno prenašanje omare po kosih v stanovanje.
Nebodigatreba osebek
Mi je že prejšnji lastnik stanovanja omenil, da je ta osebek (mislil sem, da je hišnik, pa sem ob incidentu, ki ga bom podrobno opisal, izvedel, da je nekakšen koordinator) zoprno bitje, težak, tako da rad greni življenje ljudem, ki mu dajo jasno vedeti, kje mu je mesto. Prvi stik sva imela, ko sem pred vrati pustil lično zaprto vrečko s smetmi. Odpravljal sem se ven, pa sem si pripravil smeti za v smetnjak. In mi ta po alkoholu vedno smrdeči osebek nekaj dni zatem navrže, da ga je sosed opozoril, da sem imel vrečko s smetmi pred vrati in da se to pač ne spodobi. Mu odvrnem, da naj mi potem to pove kar sosed, ki ga to moti, pa bom kar njemu povedal, kar mu gre.
Pozneje ga je motilo tudi moje kolo, ki je bilo enkrat zaklenjeno ob ograji pri stopnicah v kleti. Temu je sledilo najprej luknjanje zračnice, pozneje pa še rezanje ključavnice in odvoz kolesa v ropotarnico. Osebek o tem seveda ni vedel nič. Kakopak drugače …
Ko je nabiralnik nenadoma od vseh …
Pred nekaj dnevi pa mi je ta bedni alkoholik z nizkimi nameni dvignil tlak do vrha. Tisti dan že zjutraj v poštnem nabiralniku najdem dve pismi; eno je bilo naslovljeno name, drugo na sestro. Sestra ima pri meni namreč prijavljeno stalno bivališče, čeprav živi drugje, kar pa sem v vprašalniku SPL (ki upravlja zgradbo, kjer živim) tudi napisal. Pošte iz nabiralnika nisem vzel, ker se mi je mudilo v službo. Ko sem zvečer odprl nabiralnik,  hm, pošte ni bilo več v njem. Me je pa v nabiralniku čakalo obvestilo zlega osebka, da naj prijavim eno osebo več v stanovanju. Kako? Ta ničvrednež se vtika v stvari, ki ga nimajo kaj zanimati, povrhu vsega mi je pa še dve kuverti ukradel iz nabiralnika! Da ne govorim o tem, da ima ključ od mojega nabiralnika! Mislim, da je povsem logično sklepati, da je to storil ta ubogi osebek.
Poklical sem upravitelja, kateremu se je moje negodovanje sprva zdelo jako trivialno, ko pa sem povedal, da ne bom odnehal, da sem novinar in da ne bom dovolil, da tako ravna nekdo, ki ga med drugim SPL nastavi za opravljanje nekakšnih koordinatorskih nalog v stavbi,  je začel poslušati, in se je tudi strinjal, da gre za vdor v zasebnost in krajo. Pozneje sem poklical še policijo. Ta je prišla v zanimivo kratkem času, naredila zapisnik, med drugim pa sem od policista izvedel tudi, da ima moščanska policija s tem osebkom že dalj časa težave, da nagaja in počne sporne in protipravne stvari tudi drugim v stavbi. Policist mi je še dejal, da si ta osebek veliko upa zato, ker je bil nekoč sam policist.
Takoj zamenjati nabiralnike
Od upravitelja zdaj zahtevam, da vse stanovalce na Bilečanski opozori na dejanje osebka in da zoper njega primerno ukrepa. Sam bom naredil vse, da bo moji pravici zadoščeno. Pričakujem tudi, da bo upravitelj nemudoma poskrbel za zamenjavo vseh nabiralnikov – ti pač niso več varni  – kar je, kolikor vem, tudi predvidena investicija na Bilečanski leta 2010. Zdaj tudi zelo upravičena.
Skratka, šel bom do konca in temu osebku preprečil, da bo grenil življenje normalnim in treznim ljudem.
 
 Fotografija pripada albumu K33 objekt.