Zakaj pa ne!
Sveče so zdravilo zoper vlago in zgodnjo temo zunaj. Danes imava čas za resno kuhanje, v lonec bo padla buča, zadnja buča iz shrambe.
Sprehod za navdih
Se spominjaš tistega jasnega popoldneva, ko sva posedala na hlodih ob gozdnem robu? Potem sva pri kmetu spodaj kupila bučo – juha iz nje bo kot rumeno sonce!
Pred starim čebelnjakom so se grmadile osivele sprane deske. Stoletje sonca in dežja jih je obrusilo v pretanjeno sivino. Kmet je rekel, naj kar vzameva katero, on da bi jih itak sežgal. Škoda jih je za v peč.
Luč za tiste, ki si upajo
Dve kljukici na stropu sta priročna stvar: vzameš dva kosa navadne vrvice in na kljukici obesiš deščico. Po njej razpostaviš še tri sveče, pa je! Vložek kar najmanjši, učinek merljiv z dizajnerskimi stropnimi lučmi za kakih tisoč evrov, na primer s tole lučjo.
Le upati si je treba!
»Lestencu« na stropu spodaj na mizi pridruživa drugo deščico, nekoliko daljšo in širšo. Priročna podlaga bo za rože in sveče.
Ponavljanja za usklajenost
Ponavljanja se vedno obnesejo, saj vnašajo red. Zato vzamem tri hijacinte, rastline v lončkih ovijem z mahom in jih povežem z vrvico. Mah je še zastonj v gozdu …
Kdaj je bila ženina bala družinski zaklad, skodelice in kozarci pa dragotine, s katerimi se ravna previdno. Iz babičine omare lahko jemljeva krhke čajne skodelice, tako priročne tudi za svečnike, da svetloba proseva skozi tanek porcelan, in ljubke kristalne kozarce. Moda prihaja in odhaja, zdaj pa ima usmiljenje do baročnih linij.
In kaj bova jedla?
Krožniki so prav tako starinskega videza, vendar ne stari. Pravšnji bodo za krepko bučno juho, ker greje s toploto, okusom in barvo, in ribo na žaru s praženo zelenjavo, zraven pa bova prigrizovala doma pečen kruh.
Bučno juho kuham takole:
700 g olupljene jedilne buče, najboljša je muškatna ali hokaido
1 sesekljana čebula
2 žlici masla
strok česna
2 korenčka
1 l čiste zelenjavne juhe
pol dcl vina
sol
poper
1 vejica timijana
1 vejica bazilike
malo muškatnega oreška
1 dcl sladke smetane
nekaj zbrinca, ki ga naskobljam z lupilnikom za krompir
V posodi segrejem maslo in na njem blago prepražim čebulo in korenček, narezan na kolute.
Dodam strok česna, ga prepražim toliko, da zadiši, in pridenem narezano bučo. Med mešanjem pražim, potem pa buče zalijem z vinom in počakam da izhlapi. Prilijem čisto zelenjavno juho in kuham na nizki temperaturi.
Ko se zelenjava zmehča, juho pretlačim s paličnim mešalnikom in začinim s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sladko smetano rahlo posolim in stepem, vendar ne prečvrsto. Sesekljam timijan in baziliko.
Juho postrežem tako, da v krožnik dodam veliko žlico smetane, nanjo dam zbrinc ter potresem s timijanom in baziliko.
To je čisto najina juha, več receptov za bučno juho pa najdete na tej strani gurman.eu
Pogrinjek za večerjo ob svečah:
• bel prt
• dva lanena prtička v naravni barvi
• dve stari deščici
• navadna vrvica
• mah
• tri hijacinte v lončkih
• stari čajni skodelici
• trije kozarčki za svečke
• različne čajne svečke
• vinska kozarca
• dva globoka in dva plitva krožnika
• jedilni pribor
Dodani so še srčki iz fimo mase in fotografije.
Za Dom in Stil je pogrinjek sestavila Mateja D.