Všečnosti za vikend

Predlogi in nam všečni zapisi tega tedna

Napotujemo:

  • 44. kraški pust

Mimo pusta Dom in stil ne more! Iz  zamejstva smo dobili priporočila, da je v soboto, 5. marca 2011, nujno treba obiskati 44. kraški pust. Začne se ob 14. uri na Opčinah. Več lahko preberete tukaj in tukaj. Saj veste, za zahodno slovensko mejo živi slovenska manjšina v Italiji in zdaj mej ni več, poti pa so se skrajšale: iz osrednje Slovenje se boste do tja vozili dobro uro, iz na primer Maribora pa dve uri.

 

Foto: Marco, http://picasaweb.google.com/jusarski/PustOpcine2008#

  • Laufarija v Cerknem

Laufarija v Cerknem je nujna zato, “de be bla ripa bel debiela”. V nedeljo, 6. marca 2012, ob pol treh se bodo ta terjesti zapodili po Cerknem, sprevod s  Pustom pa se bo ustavil na glavnem trgu, kjer bodo grešniku našteli vse njegove lanske grehe – saj veste, da jih je bilo tokrat neznosno veliko!

Na sam pustni torek pa se bo ob 15. uri začelo usodno dejanje: obsodba in usmrtitev Pusta.   Več preberite tukaj.

 

Foto: Zoran Abram, http://www.laufarija-cerkno.si/sl/fotogalerija/gallery/16.html

  • Razstava Odprti depoji
    Predstavitev zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje
    Do 20. marca 2011 je razstava odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Po razstavi bosta v nedeljo, 6. marca, ob 11. uri vodila mag. Peter Gabrijelčič, arhitekt, in Jani Bavčer, oblikovalec. Vstop je brezplačen!
  • Vintage vikend

Mlade punce pravijo, da je nujno treba na Vintage vikend v trgovini Gvant v hali 3 v BTC v Ljubljani. Samo še do jutri, 5. marca! To ni priložnost za dom, je pa priložnost za stil: poiščite si unikatne kose oblačil, nakita ali obutve. Rabljena oblačila prihajajo z vsega sveta in prinašajo v naše življenje svojo zgodbo.

Za branje in navdih priporočamo:

Če ste prezrli tiskano izdajo 8. številke Mladine, lahko zdaj na njeni spletni strani preberete njeno prilogo Bivanje.   Opozarjamo na članek Za druge in zase o zadružnem načinu gradnje. Napisal ga je arhitekt Aleš Vrhovec in ob zgodovinskem pregledu in tovrstni gradnji po svetu ponuja nekaj tehtnih misli o ekonomičnosti zadružne gradnje.

“Priložnosti pa je v resnici več kot kadarkoli, čeprav jih redko kdo opazi. Taki časi pač. A pomislimo le na možnosti interneta, na vse nedosegljivo drage parcele, ki kar kličejo po skupini kupcev, in pomislimo na vse tipske hiše v Sloveniji, prevelike in rakasto razraščene po podeželju, s katerimi si posameznik nima kaj pomagati – štirje pa bi si uredili izjemno večstanovanjsko hišo. In tako iz največjega urbanističnega problema (v povezavi z električno prihodnostjo avtomobilov) poskrbeli za družno postavljanje temeljev prenove (re-use) degradiranih hiš in naselij kot najbolj do okolja prijazne oblike gradnje nasploh.”

 

Vrtec Kekec v Ljubljani, foto: Miran Kambič

 

Preberite tudi druge članke iz priloge, nam sta bila zelo zanimiva članka o socialistični stanovanjski arhitekturi in sodobni slovenski arhitekturni produkciji.

Na njem smo našli Damjano – Loddelina desings. Različni ustvarjalci delijo z bralci bloga svoj običajni petek. Zanimivo branje.

 

 

Etsyjevo odkritje: Den10 Studio

 

 

Bigcartelovo odkritje: Tiny Red