Pustna maska

Hitro in enostavno do izvirne pustne maske!

Pust je že pred vrati, zato vam predstavljam enostavno idejo, kako na enostaven in hiter način izdelati univerzalno pustno masko za oči, ki jo lahko po svoje prilagodite vsakemu kostumu ali obleki.

 
Potrebujete:
  •  trši barvni papir – šeleshamer bo v redu,
  • osnovno obliko maske za oči,
  • škarje,
  • tanjšo prejo oziroma debelejši sukanec,
  • perlice, bleščice, okrasni trak in podobne dodatke za okrasitev maske,
  • debelejši trak za zavezovanje maske.
Najprimerneje je, da si na navaden list papirja izrišete osnovno obliko za masko, ki jo lahko še obrežete in popravite, dokler se ne bo prilegla vašemu obrazu. Namig: če se vam zdi to pretežko, lahko še vedno pobrskate po spletu, kjer se najde kar nekaj predlog, ki jih lahko enostavno natisnete. Dobljeno obliko maske prerišite na trši barvni papir (šeleshamer) in jo izrežite.
Nato vzemite prejo oziroma debelejši sukanec in masko obšijte po zunanjem robu. Nastal bo lep vzorec, ki bo istočasno zaščitil masko pred trganjem. Šivajte previdno in preje ne zategujte preveč, da se karton ne strga.
Ko obšijete zunanje robove, lahko po želji dodate nekaj šivov na zgornji del odprtine za oči, ki bodo ustvarjali vtis trepalnic.

Iz okrasnega traku izdelajte  pentljo ali kakršnokoli dekoracijo, ki bo krasila vašo masko za oči.

 

Dekoracijo previdno našijte na masko ter jo okrasite z bleščicami in podobnim okrasjem. Možnosti je ogromno, zato le bodite ustvarjalni.
Na končano masko še na obeh straneh prišijte (lahko tudi spnete s spenjačem) širša trakova za zavezovanje maske okoli glave.

Tako, sedaj ste pripravljeni na pusta!
Ideja: Če si želite izdelati še obstojnejšo masko, namesto papirja uporabite kakšen odpadni košček blaga. Pri oranžni maski sem uporabila umetno usnje, ki je ostalo od sedežne garniture in se je v tem primeru izkazalo za izjemno uporabno.

 

Veliko pustno ustvarjalnih trenutkov vam želim!
Tjaša S – unikatiassha