Ekonomična in učinkovita pralnica in garderoba hkrati

Kako do najekonomičnejše ureditve garderobno-pralnega kotička?

Ker smo športna, kar petčlanska družina, kjer se pralni stroj vrti vsak dan, in ker sem po naravi nagnjena k lenarjenju –  in ker je lenoba mati kreativnosti, sem za našo pralno-garderobno sobico zelo natančno preučila vse procese in možnosti in oblikovala rešitve, ki so me iz sužnje perila spremenile v kraljico kavča.
 
Umestitev pralno-garderobne sobe
Ne razumem, zakaj imajo nekateri pralnico v kleti, spalnico in kopalnico pa v prvem nadstropju?!! Tak prostor seveda sodi tja, kjer se največkrat slačimo in oblačimo – v našem primeru je to natančno med kopalnico in spalnicama.
Ureditev
Vodilu ekonomičnosti smo sledili z dveh plati:
– porabiti hočemo  kar najmanj energije za zlaganje in pranje perila,
– tudi pohištvo mora biti karseda ekonomično, sestavlja ga par polic in gajbic.
Rešitev:
Pralni stroj in sušilni stroj morata stati drug na drugem, da perila ni treba prenašati naokrog. Vrata pralnega  in sušilnega stroja se morajo odpirati v isto smer. Ne uprabljajte perila, ki se ga ne da sušiti v sušilcu (a pretiravam? Odvisno, koliko komot ste. Mi skorajda ničesar ne sušimo posebej, in če obleka ne prenese “sušilčevega testa”, jo zavržemo. Sušilčev test je zelo preprost: oblačilo damo v sušilec na najvišjo temperaturo, in če ga potem še lahko oblečemo, je test uspešno prestalo.)
 
Zlaganje perila
Namesto mučnega zlaganja oblek v omare v več sobah po hiši si raje omislite police v  bližini pralno-sušilnih strojev. Nanje postavite gajbice, ki jih označite: spodnje perilo ona, nogavice on, majčke tamali, brisače vsi, šport on …
Brisač, nogavic in spodnjic res nima smisla zlagati – samo zmečite jih v ustrezne gajbice. Tik-tak je pospravljeno! Če se vam kdaj ne bo dalo pospraviti, bodo to znali brez težav tudi otroci. Seveda vse pogosteje pozabljajte perilo v sušilcu. Ko jim bo zmanjkalo spodnjic, se bodo znašli, brez skrbi!
Majice sicer zložimo, a jih ne likamo. Če jih zložimo čim prej po sušenju, so prav kul. Kavbojke – v sušilec. Majice, pižame, trenirke, športna oprema, flisi – v sušilec. Obleke – na obešalnik, priznam. Pa kdaj kakšno srajco tudi. Ampak likamo pa res ne!
za Dom in stil
Nataša,
kreativka