Hišne številke – tipografija kot predmet

Tipografija je veda, ki se ukvarja z oblikovanjem novih črkovnih vrst ter sestavo besedilnega elementa.

 

 

Je sredstvo komuniciranja in razumemo jo kot osnovo za prenašanje naših zamisli. Največjo sporočilnost lahko pogosto dosežemo z optimalno izbiro črkovne vrste, pri kateri se bralec ne ukvarja s črkami  in besedami, temveč brez težav razbere sporočilo.

 

 

Ker je tipografija veliko več kot samo samoumevno črnilo na belini papirja, je postavljanje tipografskih elementov v prostor še en način izražanja naših občutkov, stališč in misli.

 

Združevanje lesa in tipografije je projekt, pri katerem sem se usmerila zlasti na vprašanje posameznikovega odnosa do črkovnega znaka, ne samo sledenju oči linearnim sestavom, temveč hkrati dotiku, svetlobi, globini. Hišne številke iz lesa so samo del tega projekta. So numerična ali alfanumerična oznaka stavbe.  Z njimi skušam poudariti naravnost materiala, z izbiro vrste, velikosti in barve črk pa posamezniku omogočim poenotenje vizualne podobe.

 

 

 

Tipografija je v času poplave informacij, novih črkovnih vrst in hitrega tempa življenja postala nevidna, kar zadeva lepoto linij in oblike črkovnega znaka. Z umestitvijo črke v prostoru pa je izpostavljena forma, ki iz enoličnosti prehaja v krasni novi tipografski svet.

 

foto in tekst: Tina Koler

http://tinakoler.blogspot.com/