Estetika in ergonomija Alessijeve kuhinje

Valovite oblike in visokotehnološke rešitve za Alessijeve kuhinje.

Potem ko smo na milanskem pohištvenem sejmu izvedeli za kuhinje, namenjene vlagateljskim poslom, o katerih smo pisali tukaj, je Alessi predstavil še kuhinje za sodobna stanovanja.

 

 

Tudi ta projekt je nastal v sodelovanju s podjetjema, ki sta znani po naravnanosti h kakovostnemu oblikovanju in iskanju inovativnih rešitev. Valcucine je poskrbel za pohištvo, Oras pa za armature. Kuhinje v kolekciji so tako na voljo v treh materialih: steklu, jeklu in laminatu, kmalu pa se jim bo pridružil tudi les.

 

 

Večina Alessijevih izdelkov je namenjenih prav za kuhinje, zato je lastna kolekcija kuhinj skorajda del naravnega razvoja tega svetovnega oblikovalskega giganta. S tem projektom je nastal do najmanjše podrobnosti opremljen kuhinjski prostor, v katerem tudi Alessijeva posoda in pripomočki, ki se ponašajo z brezčasno obliko, zaživijo na zanje posebej krojenem ozadju.

 

 

V zasnovi projekta je bila vsekakor potrebna jasna temeljna filozofija, iz katere bi zrasla prepričljiva identiteta Alessijeve kuhinje. Izbrana je bila lirika krivulj, ki se ponavlja v vseh oblikovnih vidikih.

 

 

Krivulje so nastale pod peresom prekaljenega arhitekta Alessandra Mendinija, ki je kuhinjo zasnoval na osnovi nekaj osnovnih konceptov: brezhibni tehnologiji, ekološki ozaveščenosti, ergonomski natančnosti in estetiki, ki se navezuje na intimne dejavnike spomina in čustvenosti. Estetika krivulj obvladuje celotno podobo projekta, tako da se v Alessijevih kuhinjah počutimo kot v varnem objemu valovitosti in dinamičnosti.

 

 

Valcucine že dolgo slovi po naravnanosti k učinkovitim ergonomskim in ekološkim rešitvam. Globlji delovni pulti, novi sistemi za odpiranje elementov, nape inovativnih oblik so le nekateri od njihovih dosežkov, s katerimi prispevajo k lažji uporabi kuhinjskih prostorov. Da bi vsa ta načela uspešno zaživela v konceptu krivulj, je bilo treba les, steklo in jeklo preoblikovati v nove oblike, kar je bilo poseben izziv za industrijske linije, ki so zasnovane za izdelke pravokotnih oblik.

 

 

Projekt je bil zastavljen tako, da ponuja nešteto možnosti in kombinacij.

 

 

Elemente je mogoče postaviti kamorkoli in jih ločiti glede na zahteve uporabnika, končni rezultat pa je vedno skladen in zaokrožen.

 

 

Oblikovalska odličnost, tehnologija in ergonomija so vrhunske lastnosti, ki jih je Valcucine uspešno prelila v Alessijeve kuhinje, te pa bodo v prihodnosti nedvomno požele obilo zanimanja.

Foto: lacucinaalessi.com