Tapete in barve za bohemsko stanovanje

Z barvami in vzorci lahko popolnoma spremenimo pridih stanovanja.

Stanovanje, ki si ga bomo ogledali, je precej veliko in leži v stoletni meščanski stavbi v Stockholmu. Po kuhinji bi lahko sodili, da smo se spet znašli sredi švedskega belega minimalizma, začinjenega z opremo iz množične proizvodnje in praktičnimi rešitvami.

 

 

Dejansko pa že kuhinja povzema slog stavbe. Tlak tako spominja na marmornate površine, ki so nekdaj krasile kuhinje razkošnih vil in restavracij. Beli kuhinjski elementi so preprosti, pridih preteklosti pa jim dajejo medeninasti ročaji tradicionalnih oblik. Podrobnosti, kot so karirasti tekstil in keramični predalčki za začimbe, nas povedejo v babičino kuhinjo.

 

Podkrepljeni s spomini na babičine sladice in enolončnice se podamo v dnevno sobo, kjer nas presenetijo vijoličaste stene in tekstilne obloge. Prevladujoči odtenek je sicer živahen, saj je v njem dovolj rdeče barve, da nas ne prevzame pretirana otožnost ali mistika, sicer vodilni občutji, ki ju spodbuja vijoličasta. Dodatki z vzorci v zeleni, zlati in rdeči barvi vnašajo vedrino, zelena vrata pa s svojim kontrastom še dodatno uravnotežijo občutja v prostoru.

 

Dnevna soba postane z uporabo dveh prevladujočih kontrastnih barv prostor za sproščanje in razmišljanje. Na stenah se vrstijo podobe iz sveta zabave in umetnosti, tako da se nam za trenutek zdi, da smo se znašli v žlahtnem objemu foteljev katerega od starih evropskih gledališč.

 

 

Tudi spalnica, v katero vstopimo kar iz dnevne sobe, se poigrava z enakimi damastnimi vzorci na tapetah in barvami. Zelena vrata, svetilo in odeja, vijolične tapete in ciklamna postelja nas gotovo ne pustijo ravnodušnih. Za nameček nas bo pogrel tudi ogenj iz stare bele lončene peči.

 

 

V sosednji spalnici se občutja malo umirijo, saj prevladujejo hladne barve oceana in zimske krajine. Mogoče pa lastnik prihaja sem, da se umiri od vse razrvanosti, ki jo vzbujata prejšnja prostora. Posebno zanimiva je tukaj rešitev za ukrivljeno steno, ki jo prekriva rastlinski vzorec, ta pa se potem po ravnih stenah nadaljuje v črtastem sosledju istih barv.

 

 

Po preostalih prostorih v stanovanju bomo poleg belih spet srečali tudi barvita vrata, tokrat se pastelno rumena zastekljena vrata odpirajo na pralnico, medtem ko sta predsoba in vgradna omara v njej oblečena v razkošen cvetlični vzorec na zlati podlagi.

 

 

Ob slovesu od teh pisanih prostorov nas zajame nostalgija, saj le redkokdaj naletimo na tako elegantno, a vseeno razigrano ureditev starega meščanskega stanovanja. Kljub tekstilnim prevlekam, tapetam in oblazinjeni opremi deluje mladostno, bohemsko in prepričljivo. Glamur za vse starosti.

Foto: hemnet.se