Brezmadežno stanovanje

Bela barva doma: deviškost, nedolžnost, hedonizem, počitniško razpoloženje, pridih razkošja.

Belo stanovanje; bele stene, bela lesena tla, belo pohištvo, bele ploščice v kopalnici, beli zidovi? Ja, takšno stanovanje sem si vedno želel. Vendar gre za pravzaprav težko izvedljivo idejo. Zakaj?

Najprej zato, ker se belo zelo hitro umaže. Ne maram umazanije. Sicer sovražim sesanje in brisanje prahu, a me rešuje čistilka. Hvala bogu. Sem si rekel, da če pa nimam 24 evrov, kolikor mi čistilka računa za tri ure temeljitega čiščenja enkrat na mesec, se lahko samo umaknem v samoto in neham delati.  Skratka, bela barva je sporna. Z veliko madeži bi bilo stanovanje videti kot dalmatinski kuža.
Bistveno manj težav bi povzročala bela lesena tla. Ta si pa res želim v stanovanju. Ker spominjajo na čistost, na lepe bele morske hiške, počitniško razpoloženje. Bela lesena tla so res zakon, vzbujajo občutek razkošja, ležernosti in hedonizma.
Še najmanj so problematične bele ploščice v kopalnici. Sploh niso. Prostor naredijo večji, z lahkoto se jih obriše, delujejo sveže. Skratka, čista nedolžnost.
Bele stene. Hm. Sem že tule pisal, da imam v stanovanju v vsaki sobi poleg belih sten tudi eno barvno. Modro, rdečo, zeleno in oranžno. Samo bela, če je še tako lepa, najbolj pogosta, nekako ne zadostuje. Že res, da prostori učinkujejo snažno, večje, deviško, ampak nekaj le manjka. Življenje. Barve, ki vzbujajo raznolikost, drugačna počutja, razgibanost. Ampak če želim belo stanovanje, so bele stene osnova vsega. Torej: dilema.
 
Belo pohištvo pa je poglavje zase. Predvsem zato, ker ga v Sloveniji tako zelo težko dobiš. Mi imamo tako radi temno, masivno, po možnosti arhaično pohištvo. Ampak to je tako zelo out. In v belo stanovanje takšne temačnosti ne sodijo. Ravno bele omare, bele mize in mizice, beli predalniki, beli roloji ali sodobne zavese (nikakor ne kakšne vijugaste in nakvačkane, prekratke zavesce, sic!) naredijo tisto lahkotno in ležerno atmosfero. Da ti počivajo oči.
Ko vse preberem za sabo, vem, da belega stanovanja nikoli ne bom imel. Ne nazadnje so časi deviškosti že zdavnaj mimo.