Švedska tradicija na čudovitih kuhinjskih krpah

Švedski konjiček, Dala horse, tokrat na kuhinjskih krpah.

V podjetju Viltra sodelujeta švedska oblikovalca, ki navdih za svoje izdelke črpata iz tradicije. Švedski konj, poimenovan tudi Dala horse, je dobil ime po pokrajini Dalarna, iz katere izvira. Konjičke so s pipcem iz lesa rezljali že menda vse od leta 1623, odrasli Švedi so si dolge zimske noči krajšali z izdelovanjem lesenih igračk za otroke.

 

Zakaj so izbrali konja? Ta je bil v tistih časih nepogrešljiv pomočnik pri delu na kmetiji. Pozimi je lastnikom pomagal pri prenašanju tovora, predvsem drv iz gozdov, da so se lahko greli, poleti je opravljal druga težka dela na kmetiji. Na začetku so se z lesenimi konjički igrali le otroci, kmalu pa so ti postali trgovsko blago in veliko družin na podeželju se je dejansko preživljalo samo z izdelovanjem Dala konjičkov. Tako je tradicija izdelovanja in spretnosti  prehajala iz roda v rod. Navadno so ti konji pobarvani z močno svetlo rdečo barvo, uzde pa so umetelno poslikane v modri, beli, rumeni ali zeleni barvi.  Danes ta konj ni samo simbol za pokrajino Dalarna, pač pa tradicionalni spominek, ki nas spominja na Švedsko.

 

V Viltri so tipičnega švedskega konjička uporabili kot glavni motiv v svoji kolekciji tkanih krp in gobastih kuhinjskih krp. Konjiček je postal le odtis na krpi, uzde so lepo izrisane in okrašene. Kako so Skandinavci natančni in inovativni ter kako obožujejo dizajn prav povsod, me najbolj preseneča pri gobastih kuhinjskih krpah: pomivanje in čiščenje s stilom.

 

Ljubki vzorci stiliziranega cvetja bodo popestrili marsikatero kuhinjo.

V Viltri so na krpe preslikali tudi druge švedske simbole, vključno s povsod prepoznavnimi rdečimi lesenimi hišami.

Poleg kuhinjskih krp si lahko omislite tudi papirnate prtičke.

Viltra je samo eden od dokazov, kako Skandinavci v moderno oblikovanje vpletajo veliko motivov iz svoje dediščine, jih izpilijo in jim dajo novo vlogo. Ko opazujemo njihove lepe izdelke, se nam zazdi, da je vse zelo preprosto. In misel hitro uide na to, kako nam v Sloveniji ne uspe unovčiti svoje dediščine, čeprav v njej premoremo resnično ogromno vzorcev.

Foto: Viltra