Marcel Wanders za Alessi

Od minimalizma k baroku – vse za na mizo!

Italijansko podjetje Alessi poznate vsi, saj so njegovi izdelki tudi pri nas dokaj dostopni. Kakovostni. Dobro oblikovani. Duhoviti. Uporabni.

 

Marcel Wanders je nizozemski čudežni deček oblikovanja, tamkajšnji novodobni Phillip Starck – ker se vsega loti, od interierjev do čajne žličke in embalaže za šminko, in ker je vse močno prepoznavno. Marcel je reklama za bohotnost, glomazne kose, organske linije, čipkaste vzorce. Marcel je poosebljenje neoneobaroka. Ko pa se nam navadnim smrtnikom zazdi, da bo vseh detajlov čisto preveč, jih ukroti z belo barvo ali minimalistično končno obliko.

45-letnik se je najprej uveljavil kot član leta 1993 ustanovljenega Drooga iz Amsterdama, ki združuje oblikovalce s smislom za preinterpretiranje že znanih oblikovalskih slogov in dosežkov – nemalokrat z veliko humorja. Zdaj deluje za mnoga podjetja, denimo za Poliform, Flos, Baccarat, Pumo in seveda za svoje podjetje Moooi (s katerim sodeluje tudi naša dizajnerka Nika Zupanc).

Bi ga imela doma? Kaj pa vem, se mi zdi, da vsak njegov stol zahteva okrog sebe vsaj 20 kvadratnih metrov čistine, da pride do izraza. Njegovo oblazinjeno pohištvo? Ne, hvala. Luči? Saj so lepe, pa spet prevelike …

 

 

… skratka, grozdje je prekislo. Toda te dni so po spletu zaokrožile fotografije njegove kolekcije porcelana, kozarcev in jedilnega pribora za Alessi, poimenovane »Dressed«. Kliknem na prispevek o njem in … si zaželim, da bi lahko s prsti drsela po reliefnih ornamentih tehh krožnikov, da bi čutila težo te žlice in vilic v svoji roki. Da bi gledala vino v takem kozarcu.

 

 

Kaj me je tako pritegnilo? Čisti beli porcelan, fino steklo, gladka kovina naenkrat zaplešejo v vzorcih, ki sem jih videvala pri stari mami. Toda ena sama vitica z njene čajne skodelice se na krožniku Marcela Wandersa razmnoži v belo čipko. In valoviti rob krožnika … nostalgija. Na prvi pogled rokodelski izdelki prihajajo iz industrijskih obratov s sodobnimi tehnološkimi zmožnostmi, kar jih da jih bo naredilo dostopne tudi za naša skromna gospodinjstva. Bomo videli …

 

 

Kakorkoli, kolekcija namiznega posodja in pribora Marcela Wandersa za Alessi, ki to pomlad prihaja na trg, je ena taka luštna nostalgična skušnjava – upam, da dostopna.