Milano 2014 – Kuhinje prihodnosti

Na delavnici oblikovanja za kuhinje, ki jo je organiziral proizvajalec Valcucine, smo spoznali možne smernice za razvoj kuhinje prihodnosti.

Milanski teden oblikovanja je poleg tega, da predstavlja odlično izložbo za vsakovrstne izdelke, tudi priložnost za zanimive pobude, s katerimi pritegniti pozornost na nove smernice oblikovanja. Valcucine, ki se uvršča med proizvajalce kuhinj, ki namenjajo izjemno pozornost inovacijam in trajnostnemu razvoju, je v svojih prodajnih prostorih v predelu Brera priredil delavnico oblikovanja, ki je v središče postavila koncept kuhinje Meccanica, ki jo tržijo pod znamko demode in okriljem Valcucine. Delavnico Kitchen Becomes Open je koordiniralo multidisciplinarno podjetje Dotdotdot.it. Na vabilo k sodelovanju se je odzvalo 130 mladih oblikovalcev, izmed katerih so jih potem izbrali 11. Skupaj z mentorji so nato en teden sodelovali pri seminarjih in aktivni izvedbi svojih idej, ki smo si jih potem lahko ogledali.

Daniele Caltabiano in Liviana Osti sta pripravila vgrajeno ploščo Scaindle, ki tehta, meri čas in s katerim lahko iščemo in delimo nove recepte. 

 

Lucciola je sistem razsvetljave, ki zaznava prisotnost uporabnika in svoje delovanje prilagaja kraju, kjer se ta nahaja.

 

Andrea de Chirico in Marco Napoli sta si zamislila 30°, preprost sistem za “preoblačenje” kuhinje Meccanica. Z magnetki je mogoče uporabiti katerokoli blago, na ta način pa lahko kuhinjo kar operemo in prilagajamo svojim okusom ali sezonam. Recimo: rdeče blago s smrekicami za božič, cvetlični vzorček za pomlad, pisane črte za poletje in barvo rje za jesen. 

 

Alexander Kashin si je zamislil Keyhole, posebne luknje v lesenih ploščad na hrbtišču kuhinje, v katere lahko po mili volji vstavljamo nastavke. Nanje lahko potem obesimo ali pritrdimo celo vrsto pripomočkov, ki si jih lahko v celoti priredimo po svojih potrebah. Kako do njih? Preprosto, kar s 3D tiskalnikom.

 

 

Uporabnik bo v bližnji prihodnosti s spleta snel načrt za pripomoček in ga tiskal na 3D tiskalniku.

 

 

Ta obrat v pojmovanju pridobivanja pripomočkov bo verjetno omogočil določen razmah 3D “tiskarn”, kjer bomo lahko naročali dodatke. Na ta način bodo oblikovalci na nek način manj vezani na posameznega proizvajalca ali distributerja in bodo lahko neposredno prodajali svoje načrte zasebnikom.

 

 

Se bodo 3D tiskalniki razširili po naših domovih, tako kot se je zgodilo s tiskalniki za papir? 

 

 

V pričakovanju na razvoj dogodkov pa si poglejmo, kaj je nastalo na tej delavnici za kuhinje.

 

 

Po istem principu sta si Cécile Laporte in Nathalie Bruyére zamislili Hang-made, ki bo na razpolago na spletu in ga bo mogoče tiskati v 3D. Struktura kuhinje Meccanica postane tako okvir, na katerega obešamo in odlagamo pripomočke.

 

Marina Cinciripini in Vittorio Cuculo sta z Where is it? ustvarila informativni pano z reaktivnimi LED lučkami. Z njihovo pomočjo lažje najdemo pripomočke in posodje v kuhinji. Sistem, ki bi ga bili veseli ob vstopu v apartmajsko kuhinjo ali skupno kuhinjo v hostlu, kjer vedno znova iščemo lonec, kuhalnico ali desko.

 

 

Na tlogu Kitchen Becomes Open so na razpolago še ostali projekti, ki so nastali na delavnici, skupaj s celotnim potekom prireditve.

Foto in besedilo: JS, KBO2014