Delovni in praktični kotiček – 3. del

Zadnji del nasvetov za ustvarjanje delovnega kotička.

V prvem prispevku sem vam predstavila, kako sem načrtovala svoj delovni kotiček, v drugem sem vam razkazala del prostora z delovno mizo in omarami, tokrat pa vam predstavljam del za shranjevanje in uporabo materialov za slikanje in sitotisk.

Desno steno delovnega kotička sem uredila najkasneje, ko sem že videla, koliko materialov mi je uspelo shraniti v omare in na vozičke pod delovno mizo. Ker pri ustvarjanju pogosto uporabljam mešano tehniko, potrebujem pri svojem delu tako barvice, svinčnike, papir ipd., kot tudi akvarelne in akrilne barve, tuše, dekorativne materiale in sitotisk.
Prostor za shranjevanje barv in za sitotisk, ki sem si ga uredila na desni strani, je takšen:
Na ozkih lesenih poličkah so včasih kraljevale glasbene zgoščenke, ki so jih sedaj že skoraj popolnoma zamenjale slikarske potrebščine.
Med poličkami sem namestila navadno, na belo prebarvano (z reliefno vrisanimi listi) desko, v katero smo izvrtali luknjice za kovinska držala. Na teh držalih visijo akrilne barve. Nekatere tube akrilnih barv že imajo luknjice za obešanje, tistim, ki  jih nimajo, pa sem iz laksa naredila obešala, kot vidite na spodnji sliki (laks preprosto stisnemo v prepogib zadnjega dela tube):
Levo od predela z barvami so na tleh nameščeni leseni predalniki, ki  sem jim na belo prebarvala sprednje stranice.
V teh predalih se skrivajo doma narejene in kupljene štampiljke, blazinice za odtiskovanje, šablone, drobni izdelki iz polimerne mase, razna orodja za delavnice ipd.
Predel nad predali zakriva bela platnena zavesa.
Kot vse drugo ima tudi ta dvojno vlogo. Uporabna je kot ozadje za fotografiranje izdelkov, služi pa tudi za zakrivanje materialov, ki se skrivajo za njo.
Za zaveso so material za delavnice, sito za sitotisk (ki je dvignjeno od tal zato, da se na situ ne nabere preveč prahu) ter kljukice za obešanje natisnjenih izdelkov.
Ko ustvarjam sitotisk, sito pripravim na mizi in natisnem izdelke, te pa obešam na kljukice, saj bi se na izdelkih v vodoravnem položaju preveč nabirali prašni delci in se prilepili na svežo barvo.
Sitotiskarske potrebščine in barvo shranjujem pod mizo, na poličkah iz stare omarice, kjer imam shranjene še mase in orodja za modeliranje in električne pripomočke.
Slikam lahko za mizo tako, da izpod mize umaknem ozek voziček s tuši in barvicami, si pristavim stol, na mizo pa si položim prozoren plastični predal z akvarelnimi barvami.
Lahko pa slikam tudi stoje, ob slikarskem stojalu.
Kadar slikam na mizi, si mizo zaščitim s polivinilom.
Če ne želim kar naprej sedeti za mizo, si na mizo nastavim lesen pladenj na nogah in ustvarjam ob mizi stoje. Kadar pa pladnja ne potrebujem, ga preprosto pospravim v eno od nizkih predelnih omaric.
Slike na platnu običajno sušim kar na poličkah, ki jih imam nameščene po stenah.
Potem napoči čas, da si moji izdelki najdejo novega lastnika in naredijo prostor za druge.
Sedaj ko prostor uporabljam že nekaj časa, vidim, da sem dosegla cilje, ki sem si jih zastavila. Prostor je svetel, praktičen, delovna miza ustreza mojim potrebam in tudi odlagalne površine je dovolj. Moti me le, da se nisem odločila za trpežnejšo zgornjo ploskev delovne mize (podobno delovnemu pultu), da bi prenesla malo več svobode pri ustvarjanju.
Organiziran in priročen delovni kotiček mi je vsekakor prihranil veliko časa, ki sem ga pred tem izgubljala z iskanjem in pospravljanjem ustvarjalnih orodij in materialov, zato priporočam tudi vam, da pred urejanjem svojega kotička dobro premislite, kaj boste potrebovali in za kaj ga boste uporabljali.
Jožica Rade, podjetje Creatissimo, november  2010