Všečnosti za vikend

Konec toplih dni, sadove poletja se pospravlja v hrame!

Še dva dneva toplote in morda sonca, ponedeljek bomo iz predalov jemali nogavice … Konec tedna izkoristimo za spravljanje pridelkov tega poletja. Tokrat so naši napotki za preživljanje tega prostega časa zelo kmečki.

 

Napotujemo

  • Bevkov dan

 

Pod okriljem KUD-a Cerkno bo letos že šestič zapored potekal Bevkov dan v spomin na pisatelja Franceta Bevka, ki se je rodil in umrl 17. septembra.  Osrednja prireditev Bevkovega dne bo v soboto, 17 septembra, v dvorani Glasbene šole Cerkno ob 20h z monokomedijo Dragice Krapež. V nedeljo bo Bevkov pohod iz Baške grape, iz Hudajužne v Zakojco ter iz Cerknega preko Zakriža, Vrh Ravni do cilja v Zakojci, kjer bo na Bevkovi domačiji ob 12. uri  kulturni program. Poleg tega bo v Zakojci med 11. in 15. uro potekalo  srečanje rokodelcev.

  • Buče v Mozirskem gaju

 

Mozirski gaj od sobote 17. septembra, do nedelje, 9. oktobra, gosti razstavo buč. Razstavljenih bo nekaj ton buč, ki so postavljene v aranžmaje in kompozicije.

  • Praznik suhega sadja

Na Gradežu pri Turjaku je vsako tretjo nedeljo v septembru Praznik suhega sadja. Kako se suši sadje v stari peči na drva? Pridite in si poglejte to nedeljo od 12. ure naprej. Nakupili boste lahko suho sadje in druge domače dobrote in doživeli podeželski utrip čisto blizu Ljubljane. Otroci bodo spoznavali pastirske igre. Tudi plesalo se bo.

  • Kožuhanje

 

To soboto se bo na gruntu Cven blizu Ljutomera spravljalo koruzo kot nekoč. Pridružite se jim in uživajte v starih običajih.

  • Festival Stare trte

 

Vse do 25. septembra bo v Mariboru potekal Festival Stare trte. Ta sobota bo v znamenju domače hrane in flosarstva, splavarstva, prikazan bo tudi boj s Turki. Opozarjamo na prodajni sejem sadik. Več o programu na spletni strani.

  • Kravji bal

V Bohinj se gre ob koncu poletja na Kravji bal. Letošnji, že 55. po vrsti, spet združuje tako pohodništvo in kolesarjenje kot predstavitev starih običajev, pa glasbo in zabavo. Program na spletni strani.

 

Velenje bodo preplavile Pike Nogavičke. z njimi pridejo Anice, Tomaži in kup slovenskih otrok. Pikin festival se začne v nedeljo, 18. septembra, ob 10. uri in bo trajal do prihodnje sobote. Največji otroški festival v Sloveniji ponuja osem dni otroške ustvarjalnosti in domišljije, številne izobraževalne vsebine, krepi otroški občutek za sočloveka in humanost, tke številne prijateljske niti tudi preko meja, usmerja mlade k strpnosti in sprejemanju drugačnosti in utrjuje vezi med generacijami. Če bo le lepo vreme, močno priporočamo. Če bo slabo vreme, prav tako, le na primerno obutev ne pozabite.

 

Berimo

Papa Stour je taka spletna prodajalna s Škotskega, kakršno si želimo za slovenske proizvajalce: skupina mojstrov, ki izhaja iz tradicionalnega rokodelstva, sodobni izdelki, kiču vstop ni dovoljen, no, vsaj hudemu kiču ne! Poimenovana je po manjšem škotskem otoku, ustanovila pa jo je Rosie Brown, oblikovalka in stilistka. Nekoč smo že predstavili njihove interierjeDanes pa med drugim brskamo po njihovi ponudbi.

Ker nas je strah mraza, smo izbrali:

 

 

Tople blazine iz škotskega tvida brez tradicionalnih vzorcev in barv. Najboljša šetlandska volna.

 

 

 

Termoforju bomo izbrali pleteno oblekco, brez pletenih nogavic pa tudi ne gre.

 

 

Keramičarka Karen nas spominja na optimistična petdeseta.  Iz skodelic se bo vil vonj po lipovem čaju, v dozah pa bosta sladkor in med.

 

 

Morda pa bomo poiskali pletilke, kvačke in igle? Prihajajo dolgi večeri …