Dom in vrt

Dom in vrt – mesto navdiha. Ali je domači vrt v Sloveniji dovolj izkoriščen?

Je že tako, da se vrednosti  nekaterih stvari zaveš, ko jih izgubiš. Cena za mojo samostojnost je bila denimo vrt –  tisti košček doma, ki je bil do izpred sedmih let tako samoumeven, da nanj nikoli nisem bila pozorna. Niti takrat ne, ko sem se še v pižami sprehodila do zrelih češenj in si jih za zajtrk postregla kar z drevesa! V blokovskih naseljih je ta delček narave ob hišah nedosegljiv, zato ga nadvse pogrešam. Sedaj opazim, vidim skoraj vsak vrt, ko grem na sprehod po okolici ali ko na nedeljskih izletih kukam čez plotove. Za domači kraj že vem, kje na vrtu pijejo kavo, kdo ima otroke, kje kakšen umetnik prenaša svojo umetnost tudi v okolico, kje so postavili novo gugalnico in kje si upajo tudi na vrtno pohištvo postaviti prte in blazine.

 Vendar je večina vrtov, naših, okoliških, raztresenih po domovini, tako grozovito neizkoriščena. Pa ne mislim  pridelkov (ne, jasno, da ne, Slovenci smo vrtičkarji, da nam ni para), ampak   naravo, ki je tvoja last in je prav tako kot hiša zraven tvoj dom. Če dobro pomislite, je tisti konček zelo vreden naše pozornosti, a vseeno največkrat ostaja neizkoriščen, zanemarjen in tako vsakdanji: nekaj gred za zelenjavo, ob njej gredice za rože, kar ne mislimo obdelovati, pa trava in kakšno sadno drevo – pa je. Vendar so vrtovi  resnično lahko veliko veliko več. Lahko so poligon za otroke – pri nas sicer ni navada, da otrokom postavimo leseno hišo na drevesu ali na tleh, ampak ne glede to, od kod prihajajo, so otroci nad takšnimi stvarmi navdušeni. Lahko se spremenijo v letno kuhinjo (priznam, dražja varianta, vendar zelo uživaška), kjer pod pergolami in v paviljonih gostite za kosila, piknike, večerje oziroma najraznovrstnejše zabave. Lahko se spremenijo v delavnico ali atelje, sploh tam, kjer v hišice za orodje ne zmečemo vsega orodja, ampak pustimo, da tam stoji udoben stol, in so shranjeni pripomočki, ki jih potrebujemo pri kakšnem hobiju, ali celo računalnik, ko nikakor ne zmoremo obsedeti znotraj, ker je zunaj preveč lepo, delo pa čaka …
 Seveda k temu spada spoznanje, da pogrešam na vrtovih pravo vrtno pohištvo, ki to ime zasluži (ne pa plastični beli stoli, ki se zložijo drug na drugega, pa ni več sledu, da je tu kdaj kdo užival). Govorim o ležalnikih, gugalnih stolih, udobnih foteljih z blazinami, namenjenih zunanjščini. Tisti, ki imate vrt – naj bo to prostor za uživanje, domišljijo in skrbno načrtovanje! Zakaj bi skrbno načrtovali samo kuhinjo? Vrt je lahko neverjetno preprost ali pa pravi arboretum za nadobudne vrtnarje, v obeh primerih pa lahko daje veliko veliko užitkov in sprostitve. Tisti, ki ga imate – prosim, prosim – raziščite možnosti.
Pia K.
Do naslednjič bom priskrbela kakšen navdih za vrtne dodatke različnih stilov. Tokrat pa sta moje oči ujela dva vrtova iz majske in aprilske izdaje revije Country Living. Oba sta zelo naravna, zelo nebahaška in namenjena uživanju, igranju, hobijem in celo kampiranju na drevesu.
Country Living, maj 2010, foto: James Merrell

 

Country Living, april 2010, foto: Natasha Louise King