Izziv – prenova majhne kopalnice

Majhna kopalnica je lahko kljub vsemu zelo funkcionalna, saj premore prostorno prho, predalnik, pralni stroj in sanitarije z bidejem.

 

Bralka nas je prosila za pomoč pri prenovi kopalnice, saj bi rada, da kljub majhni površini deluje prostorno in prikupno. Rada bi sinje ploščice velikost 10 x 10 centimetrov in prho, ki bi merila vsaj 70 x 100 centimetrov in bi imela prozorno kabino. Sanitarije naj bi bile nameščene udobno in diskretno. Prav tako bi potrebovala manjši pralni stroj. Za opremo je namenila približno 2.500 evrov.

Za sodelovanje smo prosili Simono, iskrivo blogerko (njen blog Bagnidalmondo je v celoti posvečen kopalnicam) in lastnico kopalniškega salona, ki je poskusila najti optimalno rešitev za res majhno kopalnico.

 

Obstoječe stanje

 

Vrata

Vrata so v tem primeru kar velika ovira, saj odvzemajo precej prostora. Da bi se izognili zamenjavi z drsnimi vrati, ki bi precej obremenila proračun, imamo na voljo dve možnosti:
1. Vrata lahko obrnemo, tako da jih snamemo in premontiramo tako, da se odpirajo navzven. To je najhitrejša in najcenejša rešitev, vendar zahteva tudi dovolj prostora na hodniku.

2. Premestimo tečaje na drugo stran, tako da se vrata odpirajo od desne proti levi.

 

Sanitarije

V predlogu je predstavljena druga rešitev, s katero pridobimo prostor za sanitarije, ki so tako skrite pred pogledom. Za školjko in bide potrebujemo vsaj 110120 cm.

Za prihranek pri prostoru in stroških je priporočljiva talna sanitarna keramika, ki seže do stene, tako se bomo izognili zahtevnejši montaži in višjim stroškom nakupa, ki jih zahtevajo viseče sanitarije. Tako bo tudi čiščenje lažje, saj se nam ne bo treba sklanjati pod sanitarije.

Pri razporeditvi školjke in bideja bi bilo bolj priporočljivo, da bi bide namestili ob prho, saj bi tako pridobili več prostora za noge.

sanitarije Nido (Hatria)

Kabina za prhanje

Da bi bila prha čim večja, jo lahko postavimo v kot, kjer je tudi zračnik. Tako bomo pridobili kabino v velikosti 80 x 100 cm. Ker pa je kopalnica majhna, bi bilo najbolje, da bi kabina imela zložljiva vrata. Na ta način bi bila kabina popolnoma nemoteča, poleg tega pa nima ne ogrodja ne okvirjev, kamor se tako radi zataknejo umazanija in lasje.

Combi Free (Provex)

 

Takšne kabine ponujajo pri Provexu (Combi-Free) in drugih proizvajalcih. Izdelek na fotografiji stane okoli 1.000 evrov (aluminij in kaljeno steklo debeline 6 mm).

Kabina bi bila še manj vpadljiva z vgradno kadjo. Na voljo imamo različne rešitve:

1. Vgradna kad za prhanje velikost 80 x 80 centimetrov (najcenejša izvedba se vrti okoli 100 evrov za osnovni model iz keramike) poleg bideja, preostalih 10 cm pa bi zapolnili z zidanim dodatkom. Ker bo kopalnica v celoti prenovljena, je ta rešitev res zelo ugodna.

2. Namesto kadi naj inštalater izdela dovolj velik nagib, da bo mogoče izdelati kad kar v tlaku. Cena bo odvisna od vrste obloge in od postavke inštalaterja.

3. Kad lahko damo izdelati po meri, tako da bo oblikovana glede na nepravilno obliko v vogalu. Rešitev je zelo lepa in elegantna, vendar tudi najdražja. Cena po meri izdelane kadi znaša več kakor 500 evrov, vendar je z estetskega vidika nedvomno najboljša.

 

Silex (Fiora)

Pri odločanju moramo upoštevati, katera rešitev je za nas najbolj primerna in kako dolgo bomo v stanovanju živeli.

 

Umivalnik in omarica

Kakšen umivalnik in omarico bomo izbrali, bo odvisno od naših potreb:

1. Če nam je dovolj umivalnik, ki je podoben obstoječemu, mogoče le malo bolj sodobne oblike, lahko poskusimo izbrati umivalnik iz kolekcije izbranih sanitarij. Ta rešitev je cenovno gotovo najbolj ugodna in nam bo omogočila, da bomo najbolje izkoristili prostor. Nad umivalnik lahko obesimo omarico z ogledalom ali pa ogledalo s stransko omarico.

 

Serija Nido (Hatria)

 

2. Če nam je ljubša zaprta omarica ali predalnik, lahko poskusimo poiskati med opremo z zaobljenimi oblikami. Predlagam zaobljeno omarico, da ob vstopu v kopalnico ne bi zagledali stranice omarice. Na ta način zaobljena omarica sledi smeri odpiranja vhodnih vrat, kar pripomore, da celota deluje bolj skladno.

 

 

Arteba

Opomba: če izberemo omarico, ki je široka največ 7080 cm, ne bo treba obračati vrat, vendar bodo v tem primeru sanitarije bolj vidne.

Obloge

Osebno imam zelo rada sinjo barvo. Ko se odločamo za kopalniške obloge, ponavadi najprej pomislimo na keramične obloge. Najcenejša izbira so gotovo bele keramične ploščice, stene pa lahko potem pobarvate v sinje.

 

 

via Pinterest

 

V primerjavi s preteklimi desetletji se je zadnja leta zmanjšala površina, ki jo prekrijemo s keramiko. Nekoč je ta segala do vrha vrat, danes pa jo največkrat namestimo le tja, kamor dejansko seže voda, torej le okoli prhe, umivalnika in sanitarij. Z nižjo keramiko (okoli 110120 cm) bomo omejili stroške za nakup in polaganje. Po želji lahko na nekaterih stenah keramiko tudi povsem izpustimo, na primer okoli vrat. Vsekakor je priporočljivo, da so stene prepleskane z vodoodporno barvo.

Druga možnost so epoksidni premazi, ki pa so precej dragi in za katere je potreben izkušen izvajalec.
Pralni stroj in radiator

Pralni stroj je našel svoj prostor v kotu ob desni steni. 

Radiator, ki je zdaj pod oknom, bi bilo smiselno prestaviti:

nad bide, tako da ga bomo lahko uporabljali za brisače, ali

ob omarico (na desno stran), kjer ga bomo prav tako uporabljali za brisače.

Pred nakupom se posvetujmo z inštalaterjem glede priporočenih dimenzij radiatorja, saj bo le tako ustrezal našim potrebam po toploti.

 

Simona