Do najmanjše podrobnosti

Skrbno in premišljeno urejeno mestece ustvarja intimnost in domačnost.

Kar želim povedati, ne zahteva prav veliko bsed, sem se odločila. Slike bodo čisto dovolj zgovoren material. Mogoče celo kdo najde kakšen navdih za svoj vrt, svojo ulico,   vhod, svojo verando …

Nekoč sem neki urednici prinesla fotografije svojega najljubšega koščka kalifornijske obale, bohemskega, letoviškega in umetniškega mesteca Carmel by the Sea. Hitro jih je ošinila in zavzdihnila: »Ja, ja, nice, ampak zame čisti ameriški kič.« Khm, no od tod naprej se ne bomo več pogovarjali, sem si mislila. Niti sama ne vem, zakaj sem se že prvič zatreskala v hišice, ki so videti kot domovanja iz Sneguljčice in sedem palčkov. Najbrž tudi zaradi umetnikov in umetniških galerij, ki jih srečaš, če ne na vsakem prvem, pa vsaj na vsakem tretjem koraku. Ali pa zaradi prelepih sprehodov ob Pacifiku … Vendar na tem mestu nisem hotela izlivati srca in vzdihovati, ampak samo deliti nekaj impresij mesteca.
Vse skupaj učinkuje kot celota, vse je povezano in vse pristaja drugo k  drugemu, pa naj gre za domove meščanov, hotele, trgovine, restavracije ali galerije, celo vhod do zobozdravnika ali psihiatra je tlakovan in obdan s pisanimi vrtovi. Ne vem sicer, kdo je meščane učil, ampak zdi se, da so prevzeli neko estetiko bohemskega nereda, kjer začuda kljub pisanosti, natrpanosti in različnim stilom vse deluje in se povezuje v celoto. Nekako imaš občutek, da si povsod doma – vsak vrt, vsak kotiček, vse je na dosegu, in ko prideš v restavracijo, se počutiš, kot bi prišel na zabavo na vrtu. K prijateljem, se razume. Vse mesto diha intimnost in domačnost, vsak kotiček je skrbno urejen, premišljen in zapolnjen, da ustavi pogled. Seveda pa je tudi polno francoskega in španskega vpliva ter pisanosti, kar pomeni, da celota ne mora biti hladna, ampak posrečena kombinacija, ki namiguje, da si se znašel v drugem svetu, kjer sta najpomembnejša stil in dizajn.
Najbrž to res ni mesto za ljubitelje minimalizma, je pa gotovo mesto za tiste, ki znajo  izstopiti in se prepustiti drugačnemu, malce pravljično urejenemu svetu.
Pia K.
Foto: UZ
P.s.: Čeprav gre samo za detajle mesteca, bi fotoaparat lahko obračala za 360 stopinj, pa bi povsod dobila podobne, vendar drugačne motive.