Ureditev vrta v lončkih za to poletje

Ideje za zasaditev – kakšen bo moj slog letos?

Ureditev vrta je velik podvig – čeprav ga sestavlja le nekaj loncev. Odločiti se je treba: to bo moj slog letos! Potem se začne iskanje po vrtnarijah in tržnici.

Zdaj ko vemo vse o novih trendih po najmanjših vrtovih – gojenju zelenjave in sadja v lončkih ter kokoši in čebel med njimi – se lahko vrnemo k čistemu užitku: izbiri pravih barv, struktur okrasnih rastlin za posaditev v lončke, zaboje, korita. Tokrat se bo sadilo – po mojem okusu. Rada imam okrogle lonce, in to po možnosti tako velike, da lahko v njih posadimo več rastlin, torej nai imajo vsaj 40 cm premera. že en sam tak lonec na primernem mestu močno pritegne pogled.


Tokrat sem brskala na tejle strani – najsi je največja družba na svojem področju v Severni Ameriki ali pa ne, Provenwinners svetuje dosti luštnih kombinacij.
Če ne zaupamo lastnemu okusu, poskusimo z enobarvnimi rešitvami.

Najprej bela za najbolj previdne in zvite: štiri petunije (Petunia) in štiri bakope (Bacopa). Veliko sonca jim bo prijalo.

Rdeče petunije v rdečem loncu: opazno, celo drzno, vendar prepričljivo: dve petuniji. Za dopolnitev strukture pa še dve sadiki drobnocvetega mlečka z zelo drobnimi belimi cvetovi (Euphorbia Diamond frost).


Kaj pa modra?
Angelonija ali poletna orhideja (Angelonia Angelface) ustvarja središče zasaditve,  ob straneh posadimo po dve verbeni in dva sladka krompirja v zamolkli barvi (Ipomoea Midnight lace)

Rumena? Mogoče bo zelo dobra izbira  nemezija (Nemesia Sunsatia Lemon),  po izvoru iz Južne Afrike, ki ima rada sonce in ne mara vlage. Za vroča mesta, zavarovana pred dežjem.

Zdaj pa samo še ena monokromatska rešitev, in to zelena: ciperus ali egipčanski papirus (Cyperus), tri sadike drobnocvetega mlečka z zelo drobnimi belimi cvetovi (Euphorbia Diamond frost) in rumenozeleni sladki krompir (Ipomoea Emerald lace).

Kot lahko vidimo, enobarvne zasaditvene kombinacije niso dolgočasne, ampak močno opazna žarišča v prostoru. Glede na zasaditev skrbno izbiramo posodo, ki lahko dopolnjuje rastlinje in cvetje, ustvarja kontrast ali pa ostaja čim bolj nevtralna.


Poglejmo nekaj zasaditev, ki ustvarjajo harmonijo s sosednjimi barvami! Izbiramo lahko rumeno-oranžne, oranžno-rdeče, rdeče-vijolične, vijolično- modre kombinacije močnejših čistih ali pastelnih odtenkov.


Rdeče in rožnate odtenke povezuje visoka trava: nežna bodalica (Stipa tenuissima), dve gavri (Gaura Perky pink), dve verbeni (Verbena Pink shades), dve bakopi (Bacopa Bermuda sand).


Rdeči milijon zvončkov (Calibrachoa), marelična diaskija in lila diaskija (Diascia) v preprostem terakotnem loncu bodo ob redni oskrbi in skrbnem zalivanju obsuti s cvetjem.


Za spremembo obešanka, ki jo sestavljajo petunije v močni rdeči in vijoličasti barvi in oranžni milijon zvončki. Živahno in polno energije. Sonce, zalivanje in gnojenje bodo pripomogli k cvetenju.

Preidimo k barvnemu trikotniku! Za tako sestavljanje zasaditev potrebujemo bolj izurjeno oko! Izogibajmo se zelo žarečim, čistim barvam, ker bodo hitro kičaste ali neprebavljive zaradi izstopanja iz okolice! Poiščimo zamolkle ali pastelne odtenke.
Limonasto rumenkasti in škrlatni toni so ublaženi s travnato zeleno svetlo rjavo: perjanka (Pennisetum), pisana trava (Phalaris), pisanolisti koprivi (Solenostemon) v škrlatnih in rumenozelenih tonih.

Zdaj pa kombinacija,  ki niha med elegantno zadržanostjo in opazno energijo: v pološčenem loncu si delijo prostor travnolisti kolmež (Acorus Variegated), diaskija (Diascia) v koralni barvi, homulica (Sedum rupestre Angelina) in hermelika (Hylotelephium hybrid). Ko bo poletje minilo, bomo diaskijo zamenjali s kako krizantemo ali jesensko reso.


Zemeljski toni sploh niso dolgočasni za teraso ali balkon! To zasaditev v dveh različno visokih loncih sestavljajo ostrocvetna šašulica (Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’), milijon zvončki v koralno rdeči barvi, hojhera ali iskrivka (Heuchera) v koralni barvi in pisanolisti žajbelj (Salvia).

Hej, meni je dovolj izbiranja in odločanja! Jutri grem na trg in v bližnjo vrtnarijo – loncev imam štiri ali pet, idej za za zasaditev nešteto! Le kaj bo moj slog letos?
.