Zeliščni vrt v lončkih

Tokrat bomo sadili zelišča. Priročno jih je imeti blizu kuhinje.

Žajbelj, koromač, pehtran, meta, timijan, rožmarin, melisa, drobnjak, rdečelista bazlika, žajbelj – jih lahko pogrešate pri kuhi?

Tudi danes bomo širili naš vrt v lončkih, vendar bomo v skladu z recesijskim pravilom »Reši se, kdo se more« našo zasaditev razširili s koristnim naborom rastlin. Z zelišči. Z dišavnicami. Mmmm, kako dišijo listki bazilike na špagetih s paradižniki! In ali veste, da nekaj listkov melise naredi kulinarični presežek iz preprostih sadnih sladic? O peteršilju pa sploh ni treba izgubljati besed! Nujno mora oplemenititi tako nedeljsko govejo župco, če še prisegate nanjo, kot popečeno zelenjavo ali sirni namaz. Pa drobnjak, koriander, rožmarin, pehtran, koromač, šetraj, drobnjak, timijan – te že poznate, kajne? Kaj pa nove sorte mete, krebuljica, citronka (Lippia citriodora) – jih poznate?

Primerna posoda za zelišča je jagodnjak, v katerega običajno sadimo jagode!

Zelišča so trpežne lončnice

Vse te in še kakšne dišavnice lahko posadimo v lončke in korita in jih postavimo na okensko polico, da nam bodo res vedno na voljo. Pa še nekaj, vsa se ponašajo z zanimivo lepoto in skupaj lahko tvorijo mikaven pogled.  Da bo pogled na naše lončke čim mikavnejši, jih sestavljajmo tako kot druge nasade: izberemo rastline, ki bodo z višino središčna točka, in jih dopolnimo z drugimi. lahko izberete celo lovorjevo drevesce, ki bo naravnost očarljivo – čeprav boste v vaši kuhinji v vsem letu porabili kakih deset njegovih listov!
Dobra novica za zeliščne vrtnarje: večina zelišč v naravi preživi v revni tanki plasti prsti, prenesejo žgoče sonce in nekatere tudi občasno sušo. Torej jih bomo posadili v zračno,   ne preveč rodovitno prst. Tudi med rastjo bomo skopo gnojili, saj preobilno hranjenje izzove prebujno rast, kar oslabi vonj in okus zelišč. Mnoge rastline bodo imenitno uspevale na mestih, kjer jih bo obilno obsevalo sonce, in bodo še bolj aromatične. Pozor le pri mehkostebelnih zeliščih, kot so bazilika, koromač, peteršilj, da jih boste dovolj zalivali!
Je kdo za minimalizem ob takih saditvenih posodah?
Okus in lepota gresta skupaj
Večina zelišč se na svojih naravnih rastiščih močno trudi preživeti in brezkompromisno izrinja svoje tekmece. Mnoge so tudi naravnost hvaležne za obtrgovanje in obrezovanje (spomnimo se zelišč na pašnikih), zato se lahko zgodi, da bo katero od njih naravnost podivjalo celo v koritu.  Zato nadzorujte njihovo rast, da boste vsem izbrankam v skupni sadilni posodi zagotovili obstoj. Že zgodaj spomladi obrežemo grmičaste dišavnice, da bomo spodbudili rast novih listov ki so najbolj aromatični:   žajbelj, sivko, rožmarin (previdno, ne smemo preveč rezati starega lesa), timijan, kraški šetraj. 
Pri nekaterih mehkostebelnih zeliščih pazimo, da ne zacvetijo, ker jih to izčrpa, zato jim potrgamo cvetne nastavke.
Žajbelj v družbi okrasnih rastlin
Ker želimo, da bodo naši pridelki primerni za uživanje, jih ne gnojimo z umetnimi gnojili in se izogibajmo herbicidnim, fungicidnim in insekticidnim pripravkom. Na srečo pa vsaj škodljivci večinoma ne napadajo aromatičnih rastlin ali jih le-te celo odganjajo. Vsakih par tednov pa jim dodajte odmerek zrelega komposta ali drugega primernega organskega gnojila.
Okrasna trava, mačehe in žajbelj
Zelišč, ki bodo lahko končala v loncu, pa ni treba izolirati od rastlin, ki jih sadimo samo za užitek ob gledanju! Posadite skupaj kako sorto vrtnice, ki uspeva v koritu, in sivko; žajbelj je imeniten med katerimikoli cvetočimi lončnicami, kapucinke kar žarijo med peteršiljem in koprom …
Verbena poživi rožmarin, timijan in bazilike
Če želite vstopiti v še bolj prefinjeno zlivanje vrtnarjenja, vonjev in  okusov na krožniku ter užitkov ob lepem, poiščite knjigo Jelene De Belder Kovačič Okus po cvetju.
Pozimi pa na toplo!
Kaj pa, ko se bo poletno sonce začelo nižati in bodo čez naše vrtove na okenskih policah zapihali mrzli vetrovi? Tedaj lahko zelišča prenesemo v bivalne prostore. Pazimo le, da jih postavimo na dovolj svetlo in ne pretoplo mesto, pa ne zalivajmo jih preveč! Če je zrak v hiši suh, rastline občasno popršite. Pazite pri rožmarinu, lovorju, sivki – zanje bo primerno prezimovališče le v hladnem in zelo svetlem prostoru.  Prav tako moramo zelišča v zimskem času  previdno »žeti«, da jih ne zaustavimo v rasti in izčrpamo.
Po naših izkušnjah se pozimi vedno izvrstno obnese gojenje bazilike, peteršilja, timijana, pa tudi koriandra, melise in žajblja, če smo skrbni gojitelji.