Viseči vrtovi

Vrtnarjenje navpično za večji vrt v lončkih: nove tehnološke rešitve

Naš vrt v lončkih hitro zasede ves razpoložljivi prostor na terasi, balkonu ali okenskih policah. Zato bomo pogledali, kako lahko izkoristimo navpično dimenzijo in ustvarimo viseče vrtove. Vertikalno ali navpično vrtnarjenje torej.


Ko zmanjka vodoravnega, je treba navpično: z vertikalnim vrtnarjenjem bo naš dom postal viseči vrt. Kakšni so bili babilonski viseči vrtovi, eno od sedmih čudes Starega sveta, ne vemo natančno. Naslonimo se lahko le na vire, ki govorijo o osupljivem zelenem raju na petih terasah, ki so merile 1,5 hektarja. Sredi žgoče puščave jih je babilonski kralj Nebukadnezar II. dal zgraditi za svojo Amitis, da bi med bujnim zelenjem krotila domotožje po rojstnih krajih.

Sodobna interpretacija visečih vrtov: Patric Blanc je tako ozelenil Musée du Quai Branly v Parizu.

Zdaj spet rastejo viseči vrtovi sredi urbanih puščav. Arhitekti rastje po novem jemljejo za gradbeni element. Tehnologija jim pomaga z naravi bolj ali manj prijaznimi sistemi, ki olajšajo gojenje rastlinskega ovoja na stenah z avtomatskim zalivanjem in gnojenjem.
Ker pa naši arhitekti zelenje še puščajo zunaj naših domov, si bomo mi pomagali sami: nekoliko z improvizacijo in zgledovanjem po naših prednikih, nekoliko z razgledovanjem po sodobnih dosežkih.


Maruja Fuentes je razvila stensko oblogo iz recikliranega materiala z žepki za zasaditve.

Blagovna znamka Woolly Pockets ponuja naravi prijazne mehke vreče za sajenje rastlin, nekatere od njih so prilagojene prav vertikalnemu vrtnarjenju. Sistem  zlahka pritrdimo na steno. Tkanina vreč ščiti stene in pohištvo pred vlago in zmanjša potrebe po zalivanju. Vreče so narejene iz recikliranih plastenk.


Vreče lahko pritrdimo na steno tako v stanovanju kot na prostem.


Navpična zelenjavna gredica – Woolly Pockets

Drugi sistem je VertiGarden, sestavljajo ga nekakšni sadilni pladnji z napeljano zalivalno cevko. Rastline posadimo v razdelke in jih zavarujemo s pokrovom. Posodo z nosilci pritrdimo na steno in – le še zalivamo od zgoraj! Module lahko tudi povezujemo in sestavljamo v večje površine. Ne bom rekla, da so mi rešitve na dušo pisane, sploh ne … toda kdaj se nasajeno tako posrečeno razraste, da ni več videti grdih škatlastih rezervoarjev. Me pa obletava misel, da bi bili marsikateremu Slovencu všeč, ko so pa ja tako praktični …

Rastline posadimo v module …

… module namestimo na steno …

… in zalivamo!

So pa čisto druga pesem tile Kanadčani: podjetje Flowerbox  ustvarja luštkane rešitve, ki se obnesejo tako vodoravno kot navpično. Če še na praktičnost niso pozabili pri svojih posodah iz keramike, aluminija ali lesa, sem njihova.

Če pa me je strah vodoravno izraščajočih rastlin, ker je to skregano z mojimi predstavami o možnem, potem si lahko omislim tako praktično rešitev: lahke kovinske škatle, pritrjene na magnetno podlago.

Rdeče kovinske škatle na magnetni podlagi

Ali kakšno sodobno različico nekdanjih stojal naših babic – čedno, kajne? Novodobni purizem.

www.campusconfidant.com/page/4

In kam z odpadnimi plastenkami? Nekateri naredijo iz njih viseči vrt! Na strani alter eko vrtnarjev Window farms izveste vse o hidroponiki (gojenju rastlin v hranljivi raztopini)! Potem pridelek le še požanjete in pojeste.

Eh, še Adam v rajskem vrtu sodobnih visečih vrtov!

Woolly Pockets

Hej, danes smo se torej ukvarjali s tehnologijo – prihodnjič pa še nekaj napotkov in več lepih slikic za navdih!
Za konec samo še opozorilo: naj vas nove možnosti ozelenjevanja vaših bivališč ne zapeljejo predaleč – da ne boste na koncu potrebovali avtodvigala za zalivanje!;)Kje so omejitve za viseče vrtove?