Vrt v lončkih

Kam vse lahko sadimo rastline

Naš »mobilni« vrt se začne pri posodah oziroma odločitvah zanje. Ker rastejo rastline v majhni količini zemlje in so korenine utesnjene, moramo poznati razmere, ki vladajo na tako omejenem prostoru, da bomo lahko vzgajali čim privlačnejše rastje: prsti je malo, korenine se ne morejo razrasti, voda hitro izhlapi, v lončku se nabirajo morebitni presežki hranil in apnenec iz vode. Zato moramo lončnicam in posodovkam pomagati, da lahko preživijo in uspevajo.

 Meje nam postavlja naš okus  
 
Ustrezne lončke, korita in posode lahko izdelamo sami ali kupimo. Lahko tudi recikliramo primerne posode, ki so nekoč služile drugemu namenu. Saj se spominjate navadnih kuhinjskih loncev in pelargonij v njih, ki smo jih kdaj videvali na podeželju? 
 
Leseni škafi so izgubili sovojo nekdanjo vlogo, poiščimo jih zdaj pri redkih še delujočih škafarjih in jih uporabimo za sadilne posode.  
V vrtnarijah in trgovinah za dom najdemo veliko izbiro. Premislimo, ali lahko poiščemo posode, ki so dosežek naših ljudski obrti. Ustavite se pri Ribničanih na tržnici, povprašajte po pletarjih v svoji okolici.    
 
Vendar če preluknjani emajlirani lonec lahko najde milost v naših očeh, se izogibajmo brezglavemu kopičenju kar najrazličnejših vrst sadilnih posod vseh mogočih materialov, barv in oblik.
 
Lesen škaf in košara sta prebarvana s polprekrivno belo barvo, tako  lepše uokvirjata cvetje v hladnih tonih. Ampak škornji!
Najprej se mora videz posod ujemati s stavbo in okolico: na podeželju se verjetno ne bodo vklopili v okolico minimalistični visoki lonci strogih oblik iz futurističnih materialov in močnih barv, pred moderno stavbo izčiščenih oblik ne bomo obešali nostalgičnih košar, pred vilo v mestu ne sodi stara samokolnica, polna cvetja …
 
Varnost je prva
 
Lončke in korita velikokrat razpostavljamo po oknih, balkonih, terasah ali stopnicah. Bodimo previdni, da jih ne prevrne veter ali da nas ne ovirajo pri gibanju. Lonček, ki prileti z višine, je lahko zelo nevaren. Zato moramo na izpostavljenih mestih poskrbeti za njihovo pritrditev ali varovanje.      
 
Slabi volji in nepotrebnim stroškom se izognemo, če se takoj na začetku odločimo za slog in se ga držimo. Ja, saj vemo, izbira je ogromna, v tej vrtnariji imajo lepa glinena korita, v oni pletene košare, v nakupovalnem centru ugodne plastične lončke v vseh barvah in doma že imate nekaj lesenih posod … težko se je odločiti, kaj bi sploh radi.
 
Izbiramo posode
 
Različni materiali imajo različne lastnosti, so lažji ali težji, bolj ali manj trajni, porozni ali neporozni, imajo različne izolacijske lastnosti. Izbiramo med naravnimi (glina, les, kamen, kovina) ali umetnimi materiali (plastika, beton …)
 
Glineni lončki
 
Neglazirani glineni lončki so porozni, zato se rastlinske korenine v njih hitro izsušijo zaradi izhlapevanja vlage na zunanji površini. Zunanja površina se dokaj hitro zamaže in če so lončki vlažni, jih obrastejo alge in mahovi.
Odlikujejo se po ugodni ceni in po dobrem vklapljanju v skoraj vsako okolje. Pred zasaditvijo jih moramo toliko časa namakati v posodi z vodo, da iz gline nehajo uhajati zračni mehurčki. Težko jih je očistiti pred ponovno zasaditvijo.
  
Spralni neglazirani cvetlični lonec
je kljub nepretencioznemu materialu močan likovni poudarek.
Glazure preprečujejo izhlapevanje vode in z njo hranilnih snovi. Glazure so lahko svetleče ali mat, različnih barv in vzorcev. Take posode so lahko pravi oblikovalski dosežki   tradicionalne keramike ali sodobnih smernic.
Damaščanski vzorec
Žal so velikokrat dragi, posebno če so večji. Lažje jih čistimo.
 
Vsi glineni lonci so dokaj krhki in se radi razbijejo, poleg tega so neodporni proti mrazu.
 
 
Lesene posode
 
Po možnosti naj bodo lesene posode iz trdega lesa, ki je odporen proti trohnobi, moramo ga tudi premazati z ustrezno zaščito. Marsikatero posodo lahko izdelamo doma: preproste izdolbene čoke, korita ali tako imenovane versajske zabojčke …
Versajski leseni zabojčki
 
Zelo lepe so pletene košare, njihovo trajnost povečamo tako, da vanje vstavljamo plastične lonce.
 
 
Les rastline dobro ščiti pred mrazom in uravnava temperaturne razlike.       
 
Kamen in kovina
 
Pozor: drag material! Velikokrat so posode zelo težke. Površinska struktura kamna se razlikuje glede na način izdelave: posode so lahko grobo klesane ali brušene. Barva kamna se poda skoraj vsakemu okolju.
 
 Dragocena kamnita urna
Nekoč je bilo veliko svinčenih posod, ki so drage.
Svinčeni lonec
 Tovrstne posode so zdaj največkrat z bolšjaka ali iz starinarnice ali pa moderne enostavne oblike aluminija ali jekla.
 
Kovinska posoda
Nekateri so za nostalgijo
POZOR:  mnoge od teh posod so zelo drage, na trgu pa najdemo cenovno ugodne replike iz plastike, betona, in drugih cenejših mas. Največkrat storite najbolje, da se jim v velikem loku izognete!
 
Saj poznate betonske labode, načičkane rokokojske urne in podobne »dosežke« betonarn in delavnic za plastiko? Če nimate izjemne sposobnosti kombiniranja, potem   boste s takimi cvetličnimi posodami zelo hitro estetska grožnja  za okolico. Opozorili smo vas!  
 
Umetni materiali
 
Poglejmo  še eno skupino posod za rastline, umetne materiale: to so plastika, steklena vlakna, beton in podobno. Ti so cenovno dostopni, lahko se jih vzdržuje in čisti, običajno so  trpežni, plastične posode so še sorazmerno lahke, beton lahko imenitno posnema kamen, plastika pa les in keramiko – omejitev tako rekoč ni, meje nam postavlja samo lastni okus!
Nič ne bomo zgrešili, če se bomo odločali za čim preprostejše linije, imitacije  so precej bolj tvegana izbira.
 
Lončki iz fibergalasa
Tudi drzne barve se obnesejo ob preprostih linijah
Tudi drzne barve se obnesejo ob preprostih linijah.
Kljub temu tudi umetni materiali na soncu, mrazu in vročini počasi razpadajo. Plastika postaja na soncu krhkejša in obledi.   Steklena vlakna so krhka, so pa neobčutljiva za mraz in posode lahko pokrpamo. Beton je zelo obstojen, se pa sčasoma začne krušiti.
Imate predsodke  pred razsvetljenimi cvetličnimi lončki? V pravi družbi so krasni! 
Prednost vseh teh posod je, da dobro zadržujejo vodo, zato rastline v njih potrebujejo manj zalivanja. Vedno bolj se uveljavljajo plastične posode z vodnimi zbiralniki, ki nam zelo olajšajo nego rastlin.    
Kaj pa vi? Ste se že odločili za letošnje posode? Kakšne izkušnje imate z njimi? Kje jih radi kupujete?    Vabimo vas, da objavite svoj album! Mi smo pobrskali med že objavljenimi. Uporabinik/ca spring je objavil/a fotografije rastlinja pred svojo hišo.
Lepe štirikotne posode iz neglazirane gline so všečno zasajene. Ritem teh posod določa tudi njihova velikost, ki enakomerno narašča in tako obiskovalca vodi k vhodu.  Motijo le robovi plastičnih posod, ki so vložene v  lonce. Bi se jim dalo izogniti? Ker je nasad jesenski, bo zdaj na pomlad verjetno prenovljen. Le kaj bo raslo?