Pikčasta velika noč

Pogrinjek za velikonočno praznovanje

Pogrnili bomo praznično mizo! Velik svetel dan bomo zaznamovali s svetlimi barvami in posuli s pikami. Življenje bomo  slavili tako s pirhi kot z zeleno gredico sredi mize.


Zelenje slavi življenje
Že pred dobrim tednom smo posejali pšenico. Na praznični dan je pognala v majceno zeleno preprogo. Podstavek, v katerem je vzklila, damo v priročen  okvirček, ki smo ga zbili iz lesenih deščic in prebarvali s polprekrivno belo barvo. Položili jo bomo na bel prt sredi mize in med bilke potaknili epruvete s tulipani v malinovi barvi.
 
Nad mizo bomo obesili venec z zelenjem, steklenimi pirhi v pastelnih odtenkih in rožnatimi tulipani.
 
  
 
 
Stole bodo delale udobne  blazine s pikami.
Ker bo tokrat naš praznični  obrok pozen  zajtrk z velikonočnimi jedmi, bodo zadoščali nizki krožniki. Nanje bomo položili prtiče v močni rožnati barve in dodali tulipane v nežnejšem odtenku.
 
Poleg bomo položili kornete.
Kozarci  niso pikčasti, ampak črtasti v pastelnih pirhastih barvah.
Pike, pike, pičice
Rdeča nit tokratnega pogrinjka so pike. S pikami smo potiskali blazinice za stolčke in  iz pikčastega papirja smo izdelali kornete presenečenja. Tudi pirhi so tokrat pikčasti.
 
Jajca so otroci  prebarvali z barvami za pirhe,  v vroči barvi so jih pustili le kratek čas, tako da so dobili prosojne odtenke. Na pirhe so s čopičem nanesli bele pike, uporabili so tempera barvico iz šolske torbe.

Belo kovinsko stojalo za pecivo gosti senena gnezda s pirhi. Na praznični mizi bo stalo na častnem mestu.
Otroci so veseli torte z zajčki.  Fini mandljev biskvit smo na grobo premazali z masleno kremo. Torto smo dali na starinski podstavek za pecivo in jo obložili z rumenimi pikčastimi zajci.
 
 
Naredili smo jih iz piškotnega testa. Pečene in ohlajene sm  premazali z beljakovim sladkornim ledom, ki smo ga obarvali z rumeno barvo. Del ledu smo pustili belega in z njim smo zajcem narisali pike.
Zdaj je preed nami dooolgo praznično dopoldne. Otroci se veselijo velikonočno okrašene mize    in svojih pirhov, mi pa se radujemo njihove živosti.


 

Veselo veliko noč!   

 

NE SPREGLEJTE:      1 del: sejanje

2 del: kornetki presenečenja

3.del: venček

4.del: prtički kot zajčki

5.del: pikčaste blazine

6.del: velikonočna kokoška