Barvite velikonočne voščilnice

Ideja za izdelavo: unikatne voščilnice za veliko noč v obliki pirha, ki jih odpremo na poseben način!

 

Bližajo se velikonočni prazniki – ob tem času pošiljamo sorodnikom in prijateljem velikonočno obarvane voščilnice. Zanje bomo ustvarili unikatno, doma izdelano voščilnico, ki je tako izvirna kot zabavna!

 

Potrebujemo:

  • debelejši karton za osnovo,
  • barvne papirje, trakove in drugo okrasje za okrasitev pirha,
  • lepilo in lepilni trak,
  • škarje,
  • olfa nož
  • in svinčnik.

 

Iz debelejšega papirja (izberimo na primer šeleshamer) izrežemo dva enako velika ovalna kosa v obliki jajca.

 

 

Nato na enem jajcu po širini narišimo cikcakasto črto, kot da je lupina počila. Obe izrezani jajci položimo drugo na drugo in z olfa nožem izrežemo razpoko, da dobimo enako razrezane kose.

 

 

Tako smo ustvarili prednjo in zadnjo stran voščilnice.

 

 

Eno jajčno obliko poljubno okrasimo s papirjem in dodatki, drugo pa pustimo prazno.

 

Izdelamo  še patent, da se bo med odpiranjem pirha prikazalo naše voščilo. Iz tršega barvnega papirja izrežemo pravokotno obliko s širšim delom na zgornji in spodnji strani (kot na sliki). Velikost celotnega lika naj bo primerna velikosti jajca (manjši robovi lahko segajo čez).

 

Izrežemo pravokotnik, ki naj bo le za nekaj milimetrov širši od prejšnje oblike, in ga prepognemo na pol, kot kaže slika.

 

 

Takole prepognjen pravokotnik (z vstavljenim prejšnjim likom) oblepimo ob strani in na zgornjih krajih, kolikor je prostora med stranskim robom barvnim likom.
Postopek ponovimo tudi na drugi strani barvnega papirja.

 

 

Tako smo izdelali površino za pisanje voščila. Preizkusimo jo tako, da bela upognjena kosa previdno povlečemo narazen, da se nam pokaže večja površina barvnega papirja; potem pa bela dela potisnemo nazaj. Deluje!

 

 

To obliko nalepimo na zadnjo stran okrašenega pirha in pri tem pazimo, da lepilo nanesemo samo na beli del in ne na barvnega. Robove, ki štrlijo čez obliko jajca, porežemo. Čez nalepimo še zadnji del jajca (ki ga nismo okrasili) in spet pazimo, da barvne površine ne umažemo z lepilom.

 

Tako, dobili smo izvirno velikonočno voščilnico v obliki pirha, ki se odpre in v sebi skriva presenečenje: osebno voščilo, namenjeno sorodniku ali prijatelju – gotovo bo take pozornosti  zelo vesel!

Tjaša S. – unikatiassha