Naravne barve za pirhe

Za barvanje pirhov smo uporabili naravne barve.

Dejstvo je, da boste z naravnimi barvami težko dobili tako močne barvne odtenke kot z umetnimi, bolj intenzivni pa bodo, če boste uporabili bela jajca. Na bela jajca se namreč naravne barve lažje primejo, in tako so pirhi, pobarvani z njimi, lahko tudi močnejših odtenkov. V Sloveniji za naravno barvanje pirhov največkrat uporabimo čebulno lupino, z rdečo čebulo dobimo lepo rjavo barvo pirhov.

 

 

Mi smo navadna rjava jajca barvali v zelenem čaju.

Kratka navodila, kako priti do naravnih barv in katere sestavine uporabiti za določeno barvo:

Potrebujemo:

  • vodo
  • suho sestavino, ki bo dala barvo
  • kis
  • krpico in olje/maščobo za sijaj

Razmerje med sestavino in vodo, v kateri jo prevremo, je ena pest sestavin na 1dl vode. Vodo in sestavine zavremo in pustimo, da na šibkem ognju vre od 15 minut do ene ure, odvisno od tega, kako močno barvo želimo. Seveda je barva vode mnogo močnejša od barve, ki se bo poznala na jajcih, ko jih bomo položili v obarvano vodo.
Barvo nalijemo v posodice za barvanje in jim dodamo žlico kisa za vsak dl barve (mimogrede, plastični lončki za jogurt ali skutke so odlični za barvanje pirhov). Na tujih spletnih straneh priporočajo barvanje v  naravno narejenih barvah kar več ur, zato naj bi jajca med barvanjem prestavili v hladilnik, da se ne pokvarijo.
Ko jajca dosežejo želeno barvo, jih nežno odstranimo iz barve ter jih odložimo ali v embalažo ali na mrežico, kjer se bodo posušila. Za sijaj suhe pirhe z nežno krpico naoljimo z jedilnim oljem.

 

Modra – rdeče zelje (prevremo liste), sok rdečega grozdja, vložene borovnice
Rjava ali krem – kava (instant ali prava kava), črni čaj, temne orehove lupine, čebulni olupki
Rjavooranžna – čilijev prah
Zelena – špinačni listi, brokoli
Zelenorumena – jabolčni olupki – zlati delišes
Bledovijolična – manjša količina soka rdečega grozdja ali svetovi vijolic skupaj z limoninim sokom
Oranžna – olupki rumene čebule, korenje, rumena paprika
Roza – rdeča pesa, maline, sok rdečega grozdja, sok iz vložene pese
Rdeča – vložene češnje, maline, sok granatnega jabolka
Vijolična – rdeče vino, hibiskusov čaj
Rumena – pomarančni ali limonini olupki, kamilični čaj, mleta kumina, žafranika

Odtise listov naredimo tako, da jajca ovijemo v najlonko in list fiksiramo, nato pa jajca skuhamo v vodi skupaj s sestavino.

Potem jih čez noč pustimo v vodi.

Obarvana jajca na koncu namažemo z maščobo.

Mi smo pirhe na mizo postavili na preprogo iz mahu, krožnik in rjav prtiček, nismo pa pozabili dodati niti svežih začimbnic. Zaradi zelo razgibane strukture so zelišča vedno dobrodošel dekorativni element, lahko jih uporabimo tudi za prve pomladne šopke.

Držimo pesti, da bodo tudi vam uspeli lepi pirhi. Veseli bomo vaših fotografij v albumih ali na FB zidu. Prisrčno vabljeni.

Foto in ideja: MatejaD