Atrij iz virtuale

Manca prenavlja svoj mali vrt, atrij v stanovanjskem naselju v Ljubljani.

Manca je pred časom  postala lastnica večjega enosobnega stanovanja v Ljubljani. Lani je prenovila bivalne prostore, jeseni  se je lotila atrija.  Ta sicer meri le  32 kvadratnih metrov, zamejenih na dve strani  z visokim betonskim zidom in na tretjo z živo mejo, vendar je nebo nad njim bolj modro in posedanje sredi lastnega zelenja odtehta pol Tivolija. Prejšnji lastnik je Manci zapustil 15 kvadratnih metrov tlaka iz pranih betonskih plošč, ocufano trato  in originalno živo mejo iz tise, ki je žal slabo vzdrževana. Da pa ga ne bomo samo v nič dajali, se mu Manca lepo zahvaljuje za posajeno glicinijo, saj se je rastlina v 15 letih razrasla v lepotico in tesno prepletla pergolo nad tlakovanim delom.  Lani maja smo zvečer posedali pod slapovi lilastega cvetja, potem je zelenje dušilo poletno vročino, jeseni se je listje obarvalo zlato rumeno. Ko je čez nekaj dni zlati dež listkov zasul atrij, je Manca bentila, toda  pozimi so jo navduševale silhuete lianastih vej.

 

 

 

 

Pred časom  sva z Manco brskali po spletu in naredili saditveno zasnovo tako, da sva sestavili dva kolaža. Potem se je lastnica lotila dela.  Tisa in glicinija seveda ostaneta, ob živo mejo pa je Manca posadila ruj, in sicer sorto Cotinus coggygria Royal Purple. Rastlina uspeva tako na soncu kot v senci in se vso rastno sezono kiti z lepimi listnimi rozetami v močni barvi. Lepo bo poživila obrezano tiso. Pred ruj je Manca že zasadila sedem šopov trave rdeča perjanka (Pennisetum setaceum Rubrum), vendar jo skrbi, ali bo preživela našo zimo. Zraven bo  nasadila še rdečerjavolisto uncinijo (Uncinia uncinata rubra) – morala jo bo redno zalivati.      Ospredje bo Manca letos zapolnila z  okrasnimi  koprivami (Solenostemon)  v purpurni, rdeče-oranžni in rjavkasti barvi. Zraven bo dala dve sadiki sladkega krompirja v jabolčno zeleni barvi za poživitev.

 

 

 

 

Manca je zadovoljna, da se lansko virtualno ustvarjanje za zaslonom uspešno udejanja v njenem atriju.

 

Ob severni betonski zidec, kjer že raste glicinija, je Manca zasadila bršljan, da ga bo počasi prerastel. Spredaj je v pasovih nanizala hojhere ali iskrivke (Heuchera)  v  purpurni, temnordeči in oranžni barvi. Med njimi zdaj bodejo na plan jeseni posajeni okrasni luki. Njihovi kroglasti cvetovi bodo maja lebdeli na visokih steblih pod cvetočo glicinijo.  Ko bodo odcveteli, bo Manca presodila, s čim jih bo nadomestila.

 

Manca  noče več trate, ampak namesto nje sadi trajnice. Dokler se te ne bodo razrasle, jih bo dopolnila z enoletnicami in čebulnicami. Za zdaj ne bo nagrmadila preveč rastlin, ampak bo novo podobo ustvarjala s kontrasti.  Lilasta glicinija jo je napeljala na neobičajno izbiro barv:  purpurno, lila in oranžno na zelenem ozadju. Prst v atriju je na srečo kar kakovostna in dovolj globoka.  Prostor je manj osončen, saj gleda na severozahod.