Da bodo trajnice uspešnica

Nasveti gojiteljice trajnic Jožice Golob Klančič za njihovo vzgojo

Gojiteljica trajnic  gospa Jožica v družinski vrtnariji Trajnice Golob – Klančič v Vitovljah v  Vipavski dolini premore obsežno znanje tako o krajinarstvu kot o botaniki in vrtnarjenju. Rada svetuje, in to počne s pedagoškim zanosom. Vse zato, da bodo ljubljenke njenega srca uspevale vsakomur in povsod.  Izkušenj ima dovolj, saj v tej družinski vrtnariji ponujajo čez 1000 vrst in sort sadik za različne zasaditve vrtov in javnih nasadov, za različne lege in namene.

Pogled na grede v vrtnariji Trajnice Golob – Klančič

Trajnice so zelnate, neolesenele rastline, ki v našem podnebju prezimujejo na prostem in živijo vsaj tri leta. Dvoletnice niso trajnice, zato pri njih ne bodimo razočarani, ko bodo po cvetenju v drugem letu izginile. Poznamo trajnice za skalnjake, suha rastišča, senčne lege, vodne in obvodne trajnice, dišavnice, zdravilna zelišča ….

Trajnice rastejo več let na istem mestu, mnoge so nezahtevne za vzgojo in uspevajo v različnih tleh. Upoštevamo njihove potrebe po sončni svetlobi in vlagi. Živijo in rastejo več let na istem mestu, nekatere celo potrebujejo več let, da se polno razrastejo in zacvetijo.
Trajnice so za ljudi, ki nimajo veliko časa. Toda če se želimo izogniti pletju plevela med njimi, jih moramo nasaditi dovolj gosto, da z zelenjem čim prej prekrijejo gredo. Na srečo mnoge niso občutljive za bolezni. napadajo pa jih škodljivci, kot so uši, gosenice, razni hrošči, kobilice, polži, voluharji. Večina škodljivcev za trajnice ni smrtno nevarna. Če se prenamnožijo, jih zatiramo z ekološkimi sredstvi.

Iskrivka ali hojhera

Če kupujemo trajnice iz rastlinjakov ali tiste, ki prihajajo iz drugačnega podnebja, kot je naše, lahko ob saditvi v naše vrtove doživijo šok in rade celo propadejo. Poleg tega trajnice, ki so bile vzgojene v šotnih substratih, zahtevajo v času vzgoje nenehno dognojevanje, ob saditvi na prosto pa daljše obdobje prilagajanja.


Orlice in bradate perunike

Ulončene trajnice, ki so bile vzgojene v navadni vrtni prsti in na prostem, lahko sadimo na gredo kadarkoli od začetka marca do konca oktobra. Mnoge trajnice so opremljene z etiketami, na katerih so osnovni podatki: ime rastline, sorta, zahteve glede tal, svetlobe in vode, višina rastline, barva cveta. Tiste z domačega vrta delimo in presajamo po cvetenju v oblačnem in hladnem vremenu, tako da se lahko pred zimo še dodobra ukoreninijo. Nadzemne dele, ki so zadržali lepoto, čeprav so že suhi, jeseni pustimo na rastlini, odstranimo jih šele spomladi tik pred začetkom nove rasti. Kar ni več lepo, sproti odstranjujemo.

Različne sorte host

Trajnice redno plevemo, obrezujemo in jim odstranjujemo posušeno cvetje.
Pri ustvarjanju grede sadimo trajnice v skupine po vsaj tri sadike. Držimo se načela, da v ozadje sadimo višje in spredaj nižje rastoče rastline, da tako ustvarjamo prostorsko sliko. Sorte izbiramo glede na rastne razmere in na naše želje: ali želimo veliko cvetja, mogoče rastline samo v eni vodilni barvi … Kombiniramo jih grmičjem in drevesi, enoletnicami, vrtnicami …

Bradate perunike
In še nasvet za izgon voluharja: znebimo se ga z izpušnimi plini. Najprej moramo poiskati zračnik, potem pa vanj napeljemo cev z izpuhi iz motorja, na primer kosilnice. Vztrajamo toliko časa, da se začne kaditi iz vodov v voluharjeve razpredene rove.Delovni čas vrtnarije Trajnice Golob – Klančič

Vitovlje 18, 5261 Šempas

Od 1. marca do 15. novembra vsak delovni dan, tudi sobote, od 9. do 17. ure. Ob nedeljah in praznikih je vrtnarija zaprta, po dogovoru so možne izjeme.
Pozimi, ko je vrtnarija zaprta, so možne informacije na telefonsko št. 05 307 88 10 ali po e-pošti trajnice@trajnice.com. Možen je tudi spletni nakup.

Za dneve zunaj tega urnika so možne strokovne ekskurzije po dogovoru. Poleg ogleda v vrtnariji pripravljajo različne delavnice, predavanja in seminarje.